Amb el sistema de llicències actual, quan un taxista es jubila o deixa l’activitat cedeix el permís a un familiar proper o la ven a un particular, ara per sobre dels 130.000 euros. La nova regulació que proposa la Generalitat suposaria recuperar-ne el control públic progressivament per, en paraules del conseller de Territori, Damià Calvet, posar fi a l’especulació al sector. La idea del govern català és que quan un taxista es jubili o deixi l’activitat, vengui la llicència a l’Administració. Després, l’Administració l’oferiria a les persones que hi estiguin interessades, amb un preu estipulat i regulat. La mesura que també afectaria les llicències de VTC, la dels vehicles amb conductor. El conseller Damià Calvet vol que la futura llei de regulació integral dels serveis de transport de viatgers en vehicle turisme (taxi i VTC) se sotmeti a consulta pública abans de l’abril. L’anunci el va fer aquest dimarts, quan es va aprovar el decret que dictamina els 15 minuts de precontractació per als VTC.

El sector vol estudiar la mesura

Des del col·lectiu de taxistes afirmen que encara és d’hora per poder valorar la proposta de la Generalitat. El portaveu de Taxi Calvet i exportaveu del comitè de vaga, Ibán Sesma, assenyala que falten elements per conèixer en detall la mesura que vol implementar el govern i que tots els actors implicats s’hauran d’asseure en una taula per negociar. En tot cas, creu que l’AMB també hi haurà de dir la seva, ja que ara és l’ens públic que gestiona les llicències de taxis a l’àrea metropolitana. Tot i això, espera que el govern tingui en compte que la majoria de taxistes han invertit els seus estalvis en aquestes llicències.

Els VTC demanen que la regulació no els afecti només a ells

La portaveu dels conductors de VTC, María José Delgado, ha demanat que, si s’acaba fent, “la regulació arribi a ambdós costats” -tant taxis com VTC-. Delgado ha defensat que “les coses estan malament des del principi” i ha acceptat el postulat que “si les llicències tenen un preu i una caducitat, s’haurien de tornar quan s’acaba la concessió”.