Tant si tenim previst anar a la celebració com si no, després de dinar cal evitar circular amb vehicle privat per Barcelona. En cas de voler creuar la ciutat, el més recomanable és utilitzar les rondes. Els primers talls de trànsit, però, començaran ben aviat. A les vuit del matí es restringirà la circulació a la ronda de Sant Pere i entorns. A partir de les tres de la tarda es tallarà el trànsit al tram del passeig de Sant Joan que ocuparà la mobilització, i a dos quarts de cinc s'interromprà el pas de vehicles als carrers transversals. CARLES REYNER, intendent i portaveu de la Guàrdia Urbana "Les recomanacions principals són dues: els de fora de Barcelona, que vinguin al matí, aviat, a disfrutar del dia. A partir de la tarda, quan la gent vagi cap a la manifestació cal evitar l'ús del vehicle privat. Desplaçar-se a peu o amb metro." TMB reforçarà el servei i les mesures de seguretat a les estacions més properes a l'Arc de Triomf. Els ferrocarrils i Rodalies també incrementaran les freqüències i la capacitat dels trens. Però atenció amb el bus, perquè hi ha 17 línies afectades. I alerta amb el Bicing. Les estacions del passeig de Lluís Companys i del de Sant Joan no funcionaran bona part del dia. La Guàrdia Urbana ha reservat espai per a 650 autocars tot i que realment se n'esperen uns 400. Aparcaran als carrers paral·lels al passeig de Sant Joan com aquí, al carrer de Girona. Al llarg de tota la jornada també hi haurà prohibició d'aparcament a diversos punts de la ciutat, incloses les motos a la vorera.

No esperar a última hora

La Guàrdia Urbana preveu que aquest any Barcelona no aculli tants participants als actes de la Diada perquè les mobilitzacions convocades per Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional Catalana s’han descentralitzat a quatre ciutats més: Tarragona, Lleida, Salt i Berga. Tot i això, el cos policial ha previst espai a la Ciutat Comtal per a uns 650 autocars, malgrat que es calcula que n’arribin uns 300. Encotxaran i desencotxaran els assistents als carrers paral·lels al passeig de Sant Joan. Per tant, els barcelonins hauran de preveure que hi haurà restriccions a l’estacionament en diferents vies de l’Eixample com Balmes, incloses les motos a les voreres.

Evitar l’ús del vehicle privat

Com és lògic en aquest tipus de celebracions, la recomanació principal és evitar l’ús del vehicle privat, sobretot a l’entorn del passeig de Sant Joan i Lluís Companys, ateses les restriccions de trànsit que ja començaran a aplicar-se a partir de les 20 h de dissabte. Per a aquells que vénen de fora, la millor idea és venir a passar el dia a Barcelona i entrar-hi al matí.

La zona més conflictiva serà l’entorn de l’Arc de Triomf a partir de les 15 h però una hora i mitja més tard també es tallarà el trànsit als carrers transversals que creuen l’espai de la concentració, com la Gran Via o Aragó. La Guàrdia Urbana ha alertat que es faran desviaments majoritàriament cap al nord de la ciutat.

Possibles aglomeracions al metro

El transport públic reforçarà el servei però cal tenir present que es poden formar aglomeracions a les estacions properes a la concentració com Arc de Triomf, Verdaguer, Diagonal o Girona. Hi ha preparats dispositius especials per regular el flux de passatgers al suburbà, però pot passar que els combois passin de llarg d’una estació si hi ha massa gent. Una possibilitat és baixar en parades prèvies o posteriors al punt on volem anar.

Els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i Rodalies també augmenten freqüències i la capacitat dels trens per facilitar la mobilitat. Els FGC circularan en horari de dia feiner i incrementaran la capacitat, a la major part dels trens, de tres a sis cotxes. El servei de Rodalies es reforçarà entre les 14 i les 16 h, i entre les 18 i les 22 h.

El bus, no gaire aconsellable

L’autobús no és una bona alternativa perquè hi ha 17 línies afectades pels talls de trànsit que modificaran el recorregut. Si teniu previst anar-hi amb Bicing, no podreu deixar la bicicleta a prop de la celebració perquè les estacions entre el passeig de Lluís Companys i el passeig de Sant Joan no funcionaran entre les 13 i les 21 h de diumenge.

Quatre caminades cap al passeig de Sant Joan

També cal tenir present que hi haurà afectacions viàries allà on avancin les tres columnes previstes des de l’àrea metropolitana com la de Sant Cugat del Vallès, l’Hospitalet de Llobregat i Badalona. Al districte d’Horta-Guinardó també han organitzat una caminada que sortirà a les 15 h de la plaça d’Alfons el Savi.