El manteniment del funicular de Montjuïc aixeca polseguera. Els veïns del Poble-sec fa anys que reclamen que les tasques de reparació es facin fora del període lectiu perquè tingui menys incidència sobre els ciutadans. Tot i això, enguany aquest servei de transport públic tancarà del 30 de gener al 19 de febrer, igual que el telefèric de la muntanya.

Les escoles de muntanyes, principals afectades

El canvi de dates per a aquest manteniment és una reclamació amb anys d’història. Els veïns insisteixen que el període de revisió tècnica entorpeix la mobilitat de les escoles de la zona. “Ens altera la dinàmica perquè l’autobús alternatiu va molt més ple que el funicular, a vegades hem d’esperar que vingui el següent i, a més, augmenta el temps de trajecte“, explica en Dago Alvarado, de l’AFA de l’Escola Tres Pins.

L’aturada, però, no només dificulta la mobilitat a les escoles, també toca de ple el centre residencial Aspace i altres equipaments de salut o esportius.

“No és només un transport turístic”

El president de l’Associació de Veïns del Poble-sec, Sergi Gàzquez, insisteix que el funicular “no és només un transport turístic, és un transport per a la gent de Barcelona”. Per aquest motiu, recorda que a l’hivern és quan el funicular té més activitat de la gent de la ciutat.

Gàzquez recorda que no és la primera vegada que fan aquesta reclamació a TMB i que en altres ocasions sí que han rebut resposta: “Fa anys ens van dir que no ho podien fer a l’estiu perquè és quan fan el manteniment del funiculars d’alta muntanya”. En aquest sentit, TMB sempre ha defensat que el manteniment es programa quan la demanda és més baixa i quan les empreses especialitzades tenen disponibilitat per fer-lo. Els veïns, però, insisteixen que el funicular de Vallvidrera tanca a l’estiu i demanen el mateix per al de Montjuïc.

Transport alternatiu

Per poder accedir a la muntanya de Montjuïc mentre duri el manteniment, TMB recomana agafar l’L2 o l’L3 de metro i baixar a l’estació de Paral·lel. Després, es pot utilitzar el bus especial que farà el mateix recorregut que el funicular. Una altra possibilitat és aturar-se amb el metro a l’estació d’Espanya i, des d’allà, agafar la Línia 150 de bus, que arriba fins al Castell de Montjuïc.