Des que el funicular de Montjuïc està fora de servei, l'Olga i el Martí pugen a l'escola caminant. Han de sortir molt abans de casa perquè triguen mitja hora a arribar-hi. L'itinerari del bus alternatiu que TMB ha posat en marxa no els va bé i no tenen cap altra opció. De vegades fins i tot agafen un taxi. OLGA CUBIDES, AMPA de l'Escola Bosc de Montjuïc "Algun dia he d'agafar taxi perquè no arribo i si l'autobús ha marxat, a l'altre no arribem... Perquè pujar caminant si fem tard no és una muntanya fàcil per pujar corrents. I també hi ha famílies que han hagut d'agafar el vehicle privat." Els dos centres educatius que hi ha a la muntanya de Montjuïc demanen a TMB incrementar la freqüència de pas del bus especial a les hores d'entrada i sortida dels alumnes i garantir que es compleixin els horaris. Això també repercuteix en el dia a dia dels ciutadans que treballen als equipaments de Montjuïc, sobretot, durant el cap de setmana. ALBA GONZÁLEZ "Entre setmana sí que és regular pero els caps de setmana no passa amb tanta freqüència, i en cas que hi hagi canvis o es talli la plaça d'Espanya, no ens avisen i això ens complica arribar a la feina." TMB ja va canviar la ruta per escurçar el temps de recorregut arran de les queixes rebudes però hi ha a qui el nou trajecte tampoc no convenç. MARGARITA RODRÍGUEZ, mare de l'Escola Bosc de Montjuïc "Dicen que es más corto pero para mí no es más corto porque si tiene que coger todos los semáforos de Paralelo y de la calle Lleida..." A llarg termini, els afectats reclamen que les revisions tècniques es facin fora del període lectiu escolar. ROGER COSTA, president de l'AMPA de l'Escola Tres Pins "I una cosa que demanem és que les revisions es facin en una altra època. Sempre ens hem de sacrificar a l'hivern o a la tardor com ara quan aquestes revisions es podrien fer en una època quan no hi ha escola com per exemple a l'estiu." TMB diu que les aturades tècniques es programen quan hi ha menys demanda i segons els comptadors de validacions això és durant els mesos de gener i febrer. Tot i això, l'empresa no descarta fer-ho en un altre moment de l'any.

Les famílies de l’Escola Bosc de Montjuïc i de Tres Pins estan cansades de quedar-se sense transport per portar els fills a classe. En els darrers anys, a causa d’avaries diverses al funicular de Montjuïc, i sobretot també per l’esllavissada que va deixar aquesta infraestructura sense servei gairebé durant mig any. Ara ha estat la parada tècnica a la qual s’ha de sotmetre el funicular, i que s’allargarà ni més ni menys que quatre mesos. Això obliga els pares i mares a utilitzar un autobús alternatiu que no els acaba de convèncer. Alguns, fins i tot, pugen a peu o recorren al vehicle privat per portar els nens a l’escola. Les AMPA dels dos centres educatius reclamen a TMB que aquest servei de substitució tingui més freqüència de pas a les hores d’entrada i sortida dels alumnes. “Necessitem que es compleixin els horaris i que l’autobús passi més sovint”, reclama l’Olga Cubides, de l’AMPA de l’Escola Bosc de Montjuïc.

Però a llarg termini, els afectats volen que aquestes parades tècniques es facin a l’estiu, quan no hi ha classes. “Sempre ens hem de sacrificar a l’hivern o a la tardor quan aquestes revisions es podrien fer fora del període lectiu escolar”, apunta Roger Costa, president de l’AMPA de l’Escola Tres Pins. TMB diu que les aturades tècniques es programen quan hi ha menys demanda i segons els comptadors de validacions això és durant els mesos de gener i febrer. Tot i això, l’empresa no descarta fer-ho en un altre moment de l’any.

Un funicular de Montjuïc més veïnal que turístic

Des de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona denuncien que el funicular de Montjuïc es tracta com un transport prioritàriament turístic i per això demanen a TMB i a l’Ajuntament que es potenciï com un transport públic ciutadà i veïnal. De fet, la FAVB va més enllà i apunta que el funicular hauria d’allargar l’horari de tancament quan hi ha esdeveniments nocturns a Montjuïc. Per TMB, això ja s’ha fet en algunes ocasions com en la celebració de la Nit de Montjuïc l’any 2012.