La mediació del Departament de Treball ha posat sobre la taula una proposta d’acord per resoldre el conflicte que enfronta els treballadors dels controls de seguretat de l’Aeroport de Barcelona-el Prat amb l’empresa que els contracta. Eulen ha anunciat que accepta la proposta, tot i que “amb petits matisos”. El comitè de vaga la rebutja, però s’ha compromès a portar-la a l’assemblea de treballadors que celebraran dijous.

La proposta preveu un increment salarial de 200 euros, que suposa un increment salarial mitjà d’un 11,5 % (l’empresa n’havia ofert un de 150 euros i els treballadors en demanaven un de 350) i la contractació d’un centenar de treballadors. Aquesta ampliació de la plantilla comportaria poder sumar una cinquena persona a cada una de les 17 línies de control i disposar de 25 treballadors més per fer relleus en cada un dels tres torns de treball.

Eulen ho accepta però amb matisos

L’empresa Eulen ha explicat que accepta i s’adhereix a la proposta amb “petits matisos”, amb l’objectiu, asseguren, de solucionar la situació “al més aviat possible” i afegeixen que la proposta està “molt per sobre del que la companyia considera admissible” amb “desproporcionades condicions”. Eulen afegeix també que l’acceptació de la proposta va unida “al compliment d’uns objectius de productivitat en el servei”.

El comitè de vaga rebutja la proposta

Per la seva banda, els treballadors han dit que no accepten la proposta tot i que s’han compromès a portar-la a l’assemblea que faran dijous. L’assessor del comitè de vaga, Joan Carles Giménez, ha dit que veu possible arribar a un acord pel que fa als temes d’organització i plantilla, però en l’aspecte econòmic “crec que no, ho trobo difícil”. Els dos punts que els separen d’un acord complet és el plus de radioscòpia i l’increment salarial, el principal escull durant totes les jornades de negociacions.

Tot i això, portaran aquesta darrera proposta a l’assemblea de treballadors aquest dijous, en què es decidirà finalment si s’accepten les condicions negociades i, per tant, es desconvoquen les vagues als controls de seguretat. Si fos així Eulen també retiraria les demandes al comitè de vaga i als treballadors. Aquesta possibilitat, però, també ha de tenir el compromís que ha fet Aena a última hora aquest dimarts.

Aena es compromet a mantenir les condicions en futures licitacions

Segons ha explicat el secretari general del Departament de Treball, Josep Ginesta, Aena s’ha compromès aquest quart dia de reunions a mantenir les condicions de la darrera proposta posada sobre la taula. Aquest dimecres, està previst que Aena presenti un document a la Generalitat per tal de deixar constància que es mantindran les condicions del servei i que, en cas que hi hagi en un futur una nova empresa concessionària, les condicions retributives dels treballadors no empitjoraran. El comitè de vaga ja ha afegit que ho veu indispensable per resoldre completament el conflicte.

Eulen deixa en suspens la denúncia contra la vaga

Un altre dels gestos que l’empresa Eulen s’ha mostrat disposada a fer fruit de les negociacions és el de retirar la demanda que va presentar contra el comitè de vaga perquè considera que la convocatòria de les aturades no s’havia fet correctament. El judici estava previst per a aquest mateix dimecres, però Eulen en sol·licitarà la suspensió i si els treballadors accepten la proposta de mediació de la Generalitat retirarà la demanda i totes les sancions que s’havien presentat per part de la direcció.