Cancel·lacions Vueling el Prat

El funcionament de l’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-el Prat ha millorat aquest estiu, segons el balanç que n’ha fet aquest dijous el Ministeri de Foment. Una de les dades amb què ho argumenten és que la puntualitat ha millorat en gairebé 10 punts percentuals, tot i que aquest 2019 el nombre de passatgers s’ha incrementat en un 5 %. Els bons resultats es deuen a la posada en marxa de les mesures tècniques i operatives que recull BCN a punt.

La iniciativa BCN a punt es va posar en marxa el novembre del 2018 per millorar la qualitat i la regularitat de les operacions a l’aeroport. Precisament, el desembre del 2018 un informe de l’Observatori de Trànsit Aeri de Barcelona de la Cambra de Comerç fixava que la puntualitat dels enlairaments al Prat havia baixat un 10 % respecte al 2017, una situació que segons les dades fetes públiques per Foment ja s’està revertint perquè s’han reduït els retards i la capacitat operativa és més robusta.

Menys cancel·lacions

El nombre de cancel·lacions també ha disminuït considerablement. Mentre que l’estiu del 2018 la mitjana va ser de 22 cancel·lacions diàries, aquest any s’han reduït a nou. Cal tenir en compte que l’aeroport opera un miler de vols al dia entre enlairaments i aterratges.

Entre les millores que s’han introduït hi ha nous mitjans de coordinació entre Aena i ENAIRE i eines de predicció meteorològica per evitar els retards associats a temporals d’estiu. A banda, les aerolínies també han incorporat avions i tripulacions de reserva, i han millorat la planificació per tenir més capacitat de resposta davant qualsevol imprevist operatiu.

Estiu de vagues i temporals

Tot i que l’agost ha estat un mes de vagues —amb les aturades convocades pels vigilants dels controls de seguretat i les del personal de terra d’Iberia— i el setembre de pluges intenses i temporal —que van provocar retards i cancel·lacions—, això no sembla que hagi repercutit en els números finals de l’aeroport, que ha millorat en resultats i també en nombre de passatgers. De fet, aquest estiu ha estat novament de rècord. El divendres 16 d’agost es va batre el rècord de passatgers transportats en un dia, amb 187.752, i es va superar el rècord anterior de 186.140 viatgers, assolit el 28 de juny també d’enguany.