L’associació Promoció del Transport Públic (PTP) critica que s’hagi eliminat “d’un dia per l’altre” la bonificació del 30 % que aportava l’Estat als abonaments recurrents del transport públic. En una entrevista al betevé directe, Pol Méndez, tècnic de la PTP, ha qualificat la fi de les ajudes de “molt greu”.

Des de l’entitat demanen a l’Estat i a la resta d’administracions implicades —Generalitat i Ajuntament de Barcelona— “blindar de forma definitiva el finançament del transport públic”. Méndez creu que aquesta qüestió “no hauria de dependre d’acords d’última hora” sinó que s’hauria de fer a través de la Llei de mobilitat sostenible. Des de la PTP també aposten per buscar “maneres alternatives” de finançar el transport com ara els peatges urbans a les grans ciutats, tant d’entrada i sortida com també per la circulació interna. “Això generaria molts ingressos que podria anar a sufragar el deute del transport públic”, afegeix.

Les tarifes de les zones 2 a 6 tenen preus “penalitzadors”

Méndez també considera que els preus del transport més enllà de la primera zona, és a dir, els de les zones de la dos a la sis “segueixen sent molt elevats” i, si ara perden les ajudes, resulten “molt penalitzadors”. En aquest sentit, posa d’exemple la T-Jove, que ha incrementat sensiblement el nombre d’usuaris després que s’eliminessin les zones i se n’establís una tarifa única.

“Hauria de ser gratuït fins que Renfe no millori el servei”

La derogació de la bonificació de l’Estat ha afectat especialment els abonaments recurrents de Rodalies i mitjana distància de Renfe, que des d’aquest dijous ja no són gratuïts. La notícia ha indignat els usuaris del tren, que critiquen que la mesura s’hagi aplicat d’un dia per l’altre, per una picabaralla política i que no els ha deixat marge per reaccionar. Els viatgers lamenten que la gratuïtat “facilitava molt viatjar per tot Barcelona”. Alguns fins i tot apunten que hauria de continuar sent gratuït fins que Renfe no millori el servei que ofereix.

Comparteix a: