El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha anunciat que a finals de juny començaran les primeres proves pilot de la T-Mobilitat. Els detalls de com seran aquests proves i també la implantació d’aquest nou títol de transport es coneixeran el mes de maig. La T-Mobilitat acumula sis anys d’endarreriments. De fet, fa pocs mesos, a principis d’aquest 2021, l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) va admetre que encara no tenia calendari sobre la seva posada en marxa.

La T-Mobilitat ha de ser el primer títol de transport a Catalunya que funcioni amb tecnologia “contactless” i que s’adapti a cada usuari. Això vol dir que la targeta permetrà cobrar segons el recorregut fet, cosa que implicarà superar l’actual sistema de corones tarifàries. Algunes estacions de metro ja incorporen des del 2019 màquines de validació que poden llegir la nova targeta.

Sis anys d’endarreriments

La posada en marxa de la T-Mobilitat s’ha anunciat diverses vegades. L’any següent d’anunciar-se, el 2016, ja es va veure que la complexitat del sistema no permetria complir amb els calendaris. Finalment, el 2017 es va preparar una presentació del futur bitllet durant el Mobile World Congress i es va posar com a data la tardor d’aquell mateix any per fer la prova pilot. Però tampoc no va ser així.

Durant tot aquest temps alguns col·lectius, com Stop Pujades, han criticat la manca de transparència en el contracte per implantar el bitllet, a mans d’un grup d’empreses liderat per CaixaBank.