El “self bag drop” (SBD) permet que un passatger pugui dipositar una maleta en el sistema de tractament d’equipatges pels seus propis mitjans. El viatger, prèvia identificació amb el seu DNI o passaport, accedeix a l’SBD amb la targeta d’embarcament o amb el codi de reserva, depenent del que requereixi la companyia aèria. A continuació valida el pes de l’equipatge amb la bàscula i imprimeix i adhereix l’etiqueta a l’equipatge. Un cop confirmada la facturació, la maleta passa al sistema automatitzat de tractament d’equipatges .

Aquesta novetat tecnològica que s’ha posat en marxa en tres aeroports de l’estat té petites diferències de funcionament amb l’objectiu de provar quin és el procediment més acceptat pels passatgers i el més ràpid i efectiu. En una primera fase, s’han sumat a la prova pilot poques companyies aèries, encara que el que es vol és que es vagi estenent a d’altres per comprovar si realment val la pena implementar-lo arreu.

Aquesta iniciativa forma part del programa Fast travel, avalat per l’Associació Internacional de Transport Aeri (IATA), i que pretén automatitzar el temps de pas dels passatgers pels aeroports.