Un centenar de ciclistes ha protestat aquest divendres a la tarda contra el projecte de reforma de la via Laietana amb una marxa lenta que ha transcorregut per aquesta artèria de Ciutat Vella durant una hora, motiu pel qual ha calgut tallar al trànsit entre les places d’Urquinaona i d’Antonio López. Convocats pel Bicicleta Club de Catalunya (BACC), un centenar d’usuaris de la bicicleta ha reclamat que el projecte municipal amb què es vol pacificar l’avinguda es modifiqui “per raons de seguretat” i s’hi incorporin els carrils bici als laterals de l’avinguda, i no pas al tronc central com ha projectat el consistori.

La protesta arriba la mateixa setmana en què l’Ajuntament ha informat que no es farà cap canvi en el projecte definitiu malgrat les crítiques pel disseny que tindrà. De fet, argumenten que el model triat “afavoreix els vehicles i no pas les alternatives sostenibles”, expliquen els organitzadors de la marxa.

En aquest sentit, l’Ajuntament argumenta que el no al carril bici als laterals de la via Laietana respon a la “incompatibilitat per encotxar i desencotxar els passatgers dels autobusos”, ha explicat aquesta setmana la tinenta d’alcalde i regidora d’Urbanisme, Janet Sanz. En aquest sentit, la proposta dels manifestants és la d’importar un sistema que s’usa a ciutats del centre d’Europa que consisteix, expliquen, en “unes illes als laterals de les avingudes que fan compatible que els passatgers d’un autobús pugin i baixin amb la circulació de bicicletes de manera segura”.

Revés al procés participatiu

Diverses associacions de ciclistes, algunes defensores dels vianants i d’altres dedicades al foment del transport públic van formar part d’un procés participatiu sobre la reforma de la via Laietana que va acabar l’any 2019. Segons expliquen, en van resultar quatre projectes finalistes després de dos anys de debat. En especial, una de les propostes, la que obtenia més consens de les entitats, contemplava els carrils bici als laterals.

La reforma definitiva que farà l’Ajuntament, asseguren, no és cap dels projectes que van quedar sobre la taula en aquella etapa de debat. Per això, diuen, se senten “enganyats” per l’Ajuntament i qüestionen la utilitat d’aquestes processos participatius.