L’Ajuntament vol alleugerir l’ocupació de l’espai públic durant els mesos d’estiu a Ciutat Vella i, per això, des de fa tres anys restringeix l’ús de vehicles de mobilitat personal al districte durant aquest període. L’aprovació inicial del decret que regula aquesta prohibició ja s’ha fet i romandrà en espera de possibles al·legacions. Depenent d’aquestes, les restriccions es podrien posar en marxa des de meitats de juny, però es podrien allargar fins al mes de juliol. El termini finalitzarà a l’octubre, quan es preveu el descens de la saturació del districte fruit de l’arribada massiva de turisme.

La mesura afecta els patinets elèctrics, les rodes i plataformes elèctriques, els segways i els vehicles de més de dues rodes destinats a una activitat d’explotació econòmica. No podran circular per l’interior del districte de Ciutat Vella i únicament es podran desplaçar per dues rutes ja determinades que travessen el districte de nord a sud i d’est a oest.  La ruta horitzontal cobreix des del Portal de la Pau, passant pel passeig de Colom, el passeig d’Isabel II, el Marqués de l’Argentera i passeig de la Circumval·lació, i la ruta vertical inclou el passeig de Picasso, el de Lluís Companys i el passeig de Pujades fins a l’avinguda Meridiana.

La regidora del districte, Gala Pin, ha assegurat que aquest tipus vehicles, que són més sostenibles, “tenen tot el sentit per a l’ús individual”, però a Ciutat Vella, la major part de l’ús és comercial i això “provoca sobresaturacions de l’espai públic” i situacions d’incomoditat amb els veïns.

Multes de fins a 500 euros

El decret també obliga tots aquests vehicles a estar identificats i, si cal, inscrits al registre corresponent. L’ordenança preveu multes en cas de no respectar la normativa que seran de 100 € per a les infraccions lleus, de 200 € en les de caràcter greu, i de fins a 500 € en les molt greus. Des de fa un temps, el consistori és estricte amb el compliment d’aquest tipus de normes, tant per als vehicles d’ús comercial com per als particulars. L’any passat, entre el gener i el juliol, la Guàrdia Urbana va posar 2.800 multes a bicicletes i vehicles de mobilitat personal per incompliment de la normativa. Tenint en compte aquests antecedents, enguany es tornaran a fer inspeccions de vehicles i de locals conjuntament amb inspecció de treball.