En Javier, que té paràlisis cerebral i una mobilitat molt reduïda, té clar que vol conduir un cotxe. Ara fa uns anys es va treure la teòrica del carnet de conduir per internet però quan va ser el moment d’anar a l’autoescola per fer les pràctiques es va trobar que no n’hi havia cap que el volgués agafar com a alumne. Fins que ara fa dos anys va veure un vehicle de l’empresa Soluciones ARC al Saló de l’Automòbil que es podia adaptar al que ell necessitava. I així va néixer l’autoescola. “No ha estat gens fàcil”, assegura Àlex Ribas, responsable de l’empresa, però “el servei ha sorgit d’escoltar les opinions dels clients, que ens demanaven poder tenir independència total” en conduir.

La segona autoescola adaptada de tot l’estat

L’autoescola de Soluciones ARC, amb seu a l’Hospitalet, és la primera de tot Catalunya i la segona de tot l’estat amb cotxes adaptats. Només n’hi ha una altra a Bilbao. De fet, el vehicle que utilitzen, i que ells mateixos distribueixen, és molt nou. Des del 2016 només se n’han venut 10 unitats a tota Espanya, i a tot el món en circulen 450. “És com fer un vestit a mida”, explica l’Àlex. El vehicle pot conduir-lo una persona amb cadira de rodes o sense i “totes les operacions es fan mitjançant un comandament a distància”.

“Quant val la llibertat de cadascú?”

En Javier és el primer i, de moment, l’únic alumne d’aquesta nova autoescola. De moment ja ha fet 25 pràctiques i calcula que al juny ja es podrà presentar a l’examen pràctic. Un cop tingui el carnet es comprarà el cotxe que li ha servit per aprendre a conduir, que costa 53.000 euros. “Val molts diners”, diu, “però quan val la llibertat de cadascú? A mi només em costa el que val aquest cotxe”, sentencia. Mentre fa pràctiques ja pensa on anirà amb la seva dona de viatge.”Primer a Montserrat, a donar les gràcies”.