Des d’aquest dijous i fins al 9 d’abril el transport públic és gratuït per a tots aquells treballadors que estan catalogats en activitats o serveis essencials durant l’estat d’alarma pel coronavirus. Aquesta mesura, pensada per facilitar la mobilitat a aquest personal, inclou el metro i busos de TMB, els Ferrocarrils de la Generalitat, el TRAM, Rodalies, els busos de l’àrea metropolitana, els de la Direcció General de Transports i Mobilitat i els dels municipis adscrits a l’AMTU.

Controls al metro i autobusos

Per tal d’assegurar que només utilitzen els transports les persones autoritzades, la Guàrdia Urbana, els Mossos d’Esquadra i la vigilància privada de TMB posaran en marxa un dispositiu a base de controls als intercanviadors i accessos del metro i els busos. A banda dels treballadors essencials, la resta de ciutadans també podran moure’s amb qualsevol transport públic si han de fer desplaçaments inajornables de causa major com les visites als centres sanitaris o per assistir persones dependents. Els qui viatgin han de validar el seu títol però no se’ls descompten els viatges que facin i poden fer servir també els títols caducats o esgotats. Només a Rodalies s’obriran els punts d’accés lliurement i en alguns busos interurbans s’emetran bitllets de franc.

Controls d’ocupació

En els darrers dies la utilització del transport públic s’ha reduït en un 90 %  respecte a les dades que hi havia abans de la crisi sanitària. Les autoritats no volen que la gratuïtat impliqui un major ús diari i, de retruc, més possibilitats de contagi entre passatgers. Per això els operadors controlaran la capacitat dels vehicles per tal que no superi el límit del 30 % que ha decretat l’administració. En cas que augmentés considerablement el passatge, la gratuïtat podria anul·lar-se. En paral·lel i des d’aquest dijous també es redueix l’oferta a tots els transports públics.