(Agències / redacció betevé) La multinacional nord-americana Uber torna a operar des de les 8 hores d’aquest dimarts a Barcelona. L’aplicació mòbil funciona amb un servei de 350 cotxes, com s’està fent a Madrid. A partir d’ara, Uber actuarà com una plataforma d’intermediació entre usuaris i taxistes de l’AMB. De moment, ofereix un servei de transport amb taxímetre, en espera que l’Institut del Taxi l’autoritzi a aplicar la tarifa T3, amb un preu tancat per carrera.
També inclou la possibilitat de contractar serveis de mobilitat compartida –a través d’un acord amb Social Car- i facilitarà informació sobre la xarxa de transport públic. La companyia celebra poder tornar a la capital catalana a través d’una aplicació que, segons l’empresa, “servirà perquè els barcelonins tinguin més alternatives per deixar el cotxe a casa”.
La companyia defensa que “el servei és legal”
La tornada de la companyia ha posat en peu de guerra els taxistes, però l’empresa defensa que el servei és legal: “El decret 314/2016 de la Generalitat de Catalunya estableix clarament que per operar un servei amb taxímetre a Barcelona és necessària una notificació prèvia i no una autorització de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) o de l’IMET“, subratlla Uber.
L’empresa recorda que el 24 de novembre del 2020 va enviar la notificació prèvia a l’AMB per fer un servei d’intermediació de taxis, alhora que va iniciar els tràmits per treballar amb la tarifa T3 de preu tancat.
També assegura que les apps que ofereixen tarifa T3 tenen l’obligació també d’oferir el taxímetre, ja que és un dret del passatger poder realitzar una carrera amb aquest mecanisme de tarifació, però no a l’inrevés.
Com funciona?
El nou servei d’Uber es podrà sol·licitar des de qualsevol punt de la ciutat i el preu de cada viatge el marcarà el taxímetre. No obstant això, l’usuari podrà optar per pagar a través de l’aplicació una vegada finalitzi el trajecte. L’aplicació –disponible per a iOS, Android i Windows Mobile– mostrarà els temps d’espera perquè arribi el vehicle, la durada del viatge i informació sobre el conductor.
Encara que la plataforma d’Uber ja estigui en funcionament, l’empresa manté obert el formulari perquè els taxistes que desitgin prestar els seus serveis puguin registrar-se a la plataforma.
Pel que fa al servei de mobilitat compartida, els usuaris podran reservar vehicles de Social Car amb descompte través de l’aplicació. Segons explica la consellera delegada de Social Car, Mar Alarcón, els usuaris d’Uber tindran “accés prioritari als nous serveis”, que van “des del lloguer d’un turisme per a una escapada de cap de setmana fins al lloguer d’una caravana per a unes vacances en família”.
En relació amb el transport públic, l’aplicació d’Uber permetrà als usuaris tenir accés a informació del transport públic de l’AMB per poder planificar el recorregut, amb el preu del trajecte. La plataforma inclourà informació dels temps d’arribada i sortida i recomanacions de combinacions per arribar a una destinació final.
Dos anys sense operar a la ciutat
Uber va deixar de funcionar a la ciutat l’1 de febrer del 2019, el mateix dia que va entrar en vigor el decret de la Generalitat que obliga a precontractar els vehicles de lloguer amb conductor (VTC) amb una antelació mínima de 15 minuts.
Els taxistes amenacen d’aturar Barcelona
La tornada d’Uber a Barcelona ha estat acollida amb rebuig frontal per part del col·lectiu del taxi, que ha instat les administracions competents a prendre mesures urgents per evitar que hi treballi.
El sindicat Elite Taxi diu que l’entrada d’Uber a Barcelona és il·legal i ha convocat una assemblea a l’estació de Sants per decidir quines mobilitzacions dur a terme com a acte de protesta. De moment, asseguren que ja tenen a punt una acció sorpresa.
Ha arribat el moment de demostrar de quina pasta està fet el taxi de l’AMB
Els taxistes no descarten convocar actes de protesta coincidint amb la celebració, a finals de juny, del Mobile World Congress 2021.