vehicle elèctric

A partir d’aquest dilluns els més de 500 punts de recàrrega de vehicles elèctrics que hi ha a la ciutat ja són de pagament. El govern municipal ho justifica “per llei” i assegura que cal que siguin “competitius” per consolidar l’arribada d’aquest tipus de vehicle.

Quines tarifes hi ha?

Les tarifes són diferents segons el tipus d’usuari. Els particulars, per exemple, tindran un abonament anual de 50 € (25 € el primer any) que es podrà compartir amb dos familiars. Ara bé, si no es té aquest abonament, recarregar el cotxe a la via pública costarà 0,49 €/kWh, mentre que si se’l té, el preu serà de 0,40 €/kWh. En horari nocturn el cost serà més reduït encara: 0,35 €/kWh amb abonament i 0,44 €/kWh sense abonament.

Pel que fa als professionals, l’abonament anual serà de 100 € (50 € el primer any). En aquest cas, però, el cost de carrer del vehicle serà de 0,40 €/kWh en horari diürn i de 0,35 €/kWh en horari nocturn per a cotxes i furgonetes. La diferència de preus entre l’horari diürn i nocturn es deu a la voluntat d’estimular el consum d’energia més sostenible i repartit.

Quants punts de recàrrega hi ha a la via pública?

A la ciutat hi ha 512 punts de recàrrega públics. 367 estan en aparcaments de B:SM, 194 habilitats per a cotxes i 173 per a motos. D’altra banda, 145 més se situen a la via pública (25 són de càrrega ràpida per a cotxes). La previsió de l’empresa municipal és ampliar 55 punts més fins al 2024, 16 aquest any i cinc més cada any entre el 2022 i el 2024. A Barcelona hi ha més de 5.000 usuaris que fan servir punts de recàrrega públics, amb una mitjana de 7.000 càrregues cada mes.

On hi ha més connectors per a vehicles elèctrics?

Actualment l’Eixample és el districte de la ciutat amb més vehicles èlectrics: 196 connectors situats en 16 espais. El segueixen Sant Martí, amb 146, i Sarrià – Sant Gervasi, amb 137. Per contra, Horta-Guinardó, Nou Barris i les Corts són els districtes on hi ha menys punts de rècarrega de vehicles. D’altra banda, l’Estació del Nord té 96 connectors, i es converteix en el punt de recàrrega més gran de la ciutat.