El control als patinets elèctrics que circulen per Barcelona s’ha intensificat aquesta setmana. El primer dia de campanya, aquest dilluns, es van posar 244 denúncies a tota la ciutat, la majoria per no respectar el semàfor, circular per la vorera i portar auriculars i, en menor mesura, per parlar amb el telèfon mòbil mentre es condueix el patinet i per no dur el casc.

La campanya s’allargarà fins aquest diumenge, 24 de gener, i tindrà agents repartits per tots els districtes de Barcelona. Els punts de control volen reduir la sinistralitat d’aquests vehicles, que el 2020, tot i ser un any amb poca mobilitat per la pandèmia del coronavirus, va registrar 500 accidents de trànsit amb patinets elèctrics implicats i una víctima mortal (conductor d’un patinet). En total, l’any passat hi va haver 8.000 denúncies per infraccions de patinets, i 970 va ser per no dur casc.

El casc, el gran dubte

El segon dia de controls, en canvi, els agents han hagut de sancionar molts conductors que duien un patinet que requereix portar casc. No dur-lo són 100 euros de multa. El casc és obligatori en els patinets de més d’un metre de longitud, que s’anomenen de tipus B. Les multes més elevades són per als conductors que circulin contra direcció o amb conductes temeràries.

Primera ciutat a regular els patinets

Els canvis anunciats per la DGT no afecten pràcticament l’ordenança municipal del 2017 sobre els vehicles de mobilitat personal. Baixa a 25 km/h la velocitat màxima permesa i no es pot circular per carrers de plataforma única on no hi poden passar vehicles. A banda d’aquests dos punts, la normativa municipal es manté vigent, ja que va ser la primera ciutat espanyola a regular-ne la circulació.

“Hi ha moltes infraccions que els conductors de patinets elèctrics les fan conscientment”, ha indicat la inspectora del districte de l’Eixample de la Guàrdia Urbana, Noelia López, i ha posat com a exemple els conductors que passen en vermell. “Com que no estaven regulats com a vehicles com a tal, tenen aquella sensació d’impunitat amb què poden fer certes infraccions sense ser denunciats, però ara entren dins la mateixa consideració que qualsevol vehicle”, ha conclòs López.