Si estàs interessat a comprar un cotxe híbrid o elèctric has de saber que et podries estalviar fins a 7.000 euros. El Govern espanyol ja fa mesos que va activar les ajudes per adquirir vehicles híbrids o elèctrics i la instal·lació de punts de recàrrega i ara la Generalitat ja ha activat l’opció del pla Moves III a Catalunya per incentivar la compra d’aquest tipus d’automòbils.

El pla té un pressupost de 400 milions d’euros, 65,7 milions dels quals es gestionaran des de Catalunya. T’expliquem quins són els requisits per beneficiar-te d’una d’aquestes ajudes del pla Moves per al 2021 i com l’has de demanar.


Què vols saber?

Qui pot demanar la subvenció del pla Moves 2021?

El pla Moves 2021 va adreçat a aquells conductors que a l’hora de comprar un vehicle, motocicleta o furgoneta optin per un híbrid, elèctric o de pila de combustible.

Aquest pla també vol incentivar la instal·lació de punts de recàrrega per a particulars, comunitats de veïns i petites i mitjanes empreses. Per això també preveu finançar-ne una part i també es poden demanar subvencions per a aquest concepte.

cotxe electric recarrega barcelona
Vehicle elèctric connectat a un punt de recàrrega

Quins cotxes i motos entren en el pla d’ajudes del 2021?

El pla d’ajudes preveu subvencionar la compra de vehicles de pila de combustible, híbrids o elèctrics comprats a partir de l’abril del 2021. Consulta al registre de l’IDAE quins són els vehicles que opten a les ajudes del pla Moves III.

Quina ajuda puc aconseguir amb el pla Moves III?

Els descomptes que obtindràs amb el pla Moves III depenen del tipus de vehicle que compris, però et pots estalviar fins a 7.000 euros. Si optes per un turisme de pila de combustible, rebràs 4.500 euros de subvenció, la mateixa quantitat que si optes per un cotxe elèctric o híbrid amb una autonomia superior als 90 quilòmetres. En canvi, si compres un vehicle amb una autonomia d’entre 30 i 90 quilòmetres, rebràs 2.500 euros.

També obtindràs un descompte de 1.100 euros si optes per una motocicleta elèctrica i de 7.000 si compres una furgoneta elèctrica. A continuació pots consultar tota la taula de possibles ajuts segons el tipus de vehicle que adquireixis.

Les ajudes podran incrementar-se un 10 % en el cas de persones amb mobilitat reduïda, persones empadronades en un municipi de més de 5.000 persones, taxistes i conductors de VTC.

moto electrica barcelona
Motocicleta elèctrica en un dels punts de recàrrega de Barcelona

Desballestar un cotxe incrementa l’import de la subvenció

Si tens un vehicle de set anys o més i el deixes per desballestar, la subvenció serà més elevada. Rebràs 7.000 euros en cas de comprar un vehicle de pila de combustible o un elèctric o híbrid amb una autonomia superior als 90 quilòmetres. En canvi, si adquireixes un vehicle elèctric o híbrid amb una autonomia d’entre 30 i 90 quilòmetres, l’ajuda serà de 5.000 euros.

Per a la compra d’una furgoneta elèctrica, es preveu una ajuda de 9.000 euros si desballestes el teu vehicle antic i de 1.300 si adquireixes una moto elèctrica i entregues l’anterior.

Com he de demanar l’ajuda de l’ICAEN?

L’ajuda l’hauràs de sol·licitar telemàticament mitjançant l’oficina de tràmits de la Generalitat de Catalunya o bé la plataforma EACAT, per a administracions públiques.

Com demanar una ajuda per instal·lar un punt de recàrrega a casa?

La instal·lació de punts de recàrrega està subvencionada en un 70 % en el cas de particulars, autònoms o comunitats de veïns i s’incrementa fins al 80 % si són veïns de municipis amb menys de 5.000 habitants. Si es tracta d’una gran empresa, l’ajuda cobrirà un 35 % del cost, un 45 % per a una mitjana empresa i un 55 % per a les petites empreses.

Carregador elèctric pàrquing
Carregador elèctric instal·lat en un pàrquing

En aquesta taula pots trobar quin és l’ajut al qual et pots acollir per a la instal·lació de punts de recàrrega a Catalunya.

Es pot demanar un ajut per al vehicle elèctric i un altre per al punt de recàrrega?

Sí. Si vols optar a la subvenció per a la compra d’un vehicle elèctric i també a una altra per a la instal·lació d’un punt de recàrrega, hauràs de fer dues sol·licituds per separat.

Quan i com sabré si m’han concedit l’ajuda?

El pla Moves III subvenciona la compra de vehicles sostenibles a partir del 10 d’abril del 2021. Per tant podràs sol·licitar l’ajuda econòmica si tens un cotxe, una moto o una furgoneta elèctrica o híbrida i la data de compra, matriculació i factura del vehicle són a partir d’aquesta data.

Si encara no has adquirit el vehicle, també tens la possibilitat de demanar l’ajuda abans. Un cop feta la sol·licitud, rebràs una notificació amb la confirmació de la subvenció. A partir d’aquest moment, ja podràs encarregar el vehicle o la instal·lació del punt de recàrrega amb la seguretat que disposes del descompte, sempre que la justificació sigui correcta.