L’Assemblea Diversitat Funcional de Barcelona s’ha concentrat aquest divendres a l’estació de metro d’Espanya per exigir a les administracions el compliment del Reial decret 1544/2007, que les obliga a fer accessibles totes les estacions del suburbà. L’entitat denuncia que segons la llei, des del 2017, la xarxa de metro hauria de tenir ascensors a totes les estacions, eliminar el desnivell entre l’andana i els vagons i disposar de màquines expenedores de bitllets adaptades a les persones amb mobilitat reduïda. Però encara no ho ha fet a totes les estacions.

Ús exclusiu dels ascensors

Aquesta no és la primera vegada que aquest col·lectiu protesta per reivindicar els seus drets. El 14 d’agost passat també van concentrar-se a l’estació de la Sagrera per denunciar les cues que havien de fer per entrar a l’ascensor a causa del nombre de persones que l’utilitzen sense necessitat. Demanen que la ciutadania respecti la seva prioritat d’ús dels ascensors. “Per a ells és una opció, per a nosaltres és una obligació”, diu José Miguel Esteban, membre de l’Assemblea de la Diversitat Funcional de Barcelona. A més, demanen que es reservin alguns vagons perquè les persones amb cadira de rodes o dificultats per moure’s puguin fer-ne un ús prioritari.

Adaptació completa de la xarxa

De les 157 estacions de metro que té Barcelona, encara queden 13 sense adaptar, el que representa el 8 %. La parada de la plaça de Sants n’és un exemple. Segons va anunciar el conseller Damià Calvet durant la inauguració de les obres d’adaptació de Jaume I, el 2021 ja hauran començat les obres d’adaptació de totes les estacions que encara són inaccessibles. L’objectiu és que entre el 2023 i el 2024, coincidint amb el centenari del metro, tota la xarxa estigui adaptada. Aquesta data, però, és massa llunyana per a les persones amb diversitat funcional. Per això demanen que s’acceleri el calendari.