Si sou usuaris habituals de la bicicleta en els vostres desplaçaments per la ciutat segur que més d’una vegada us heu trobat al carrer amb la bici i amb la necessitat d’inflar les rodes sense saber on fer-ho. Si descartem la bona voluntat dels tallers mecànics i botigues de bicicletes, es podria intentar en alguna de les gasolineres de l’entramat urbà, però pràcticament totes cobren pel servei i tampoc no disposen de la bomba d’aire de la vàlvula petita necessària per a determinades rodes.

No és un taller però hi puc “fer aire”

A la ciutat, però, van apareixent a poc a poc alternatives a les plantejades anteriorment. Diferents comerços, restaurants o negocis, conscienciats d’una mobilitat més sostenible i neta, aposten per la bicicleta i ofereixen als clients i no clients la possibilitat d’inflar les rodes de forma gratuïta. No és el seu sector, estan habituats a estar darrere els fogons o a vendre objectes per a la llar, però volen facilitar als usuaris de la bici aquesta necessitat.

Per exemple, restaurants com el Sopa (Roc Boronat, 114), al Poblenou, o el Bicioci Bike Café (Venus, 1), a Gràcia, disposen d’una manxa a la porta. Fabrizio Pastorello, del Bicioci, explica que ell i el seu soci van importar aquesta idea “de ciutats com Berlín o Amsterdam, on l’ús urbà de la bicicleta és molt habitual”. Sergi Mas, del restaurant Sopa, ho té clar: “Tot el que sigui fomentar l’ús de la bicicleta és un pas més en la bona direcció. Tant de bo ho poguéssim trobar a molts més llocs de la ciutat”.

En determinades botigues de la cadena Natura també disposen d’una manxa d’ús lliure a fora de l’establiment. Les situades a l’interior d’un centre comercial no en tenen, però normalment a les que s’hi accedeix des del carrer, com la que hi ha a la travessera de Gràcia, 162, sí que hi trobareu la manxa.

Altres negocis amics de la bici són alguns hotels acostumats a tractar amb clients que viatgen amb la seva pròpia bicicleta. Sandra Benedito, directora de l’Aparthotel Silver (Bretón de los Herreros, 26), explica que els han arribat “hostes pedalant des d’Holanda o Noruega, i fins i tot alguns ens han demanat poder dormir a l’habitació amb la bicicleta”. Però al seu hotel no cal fer-ho, ja que disposa de pàrquing i taller dedicat exclusivament a les bicicletes. Si mai no necessiteu inflar les rodes de ben segur que us hi ajudaran. Com al Jam Hostel (Montmany, 38-42), on també trobareu aquests serveis.

A les estacions de Ferrocarrils

I encara hi ha una possibilitat més que força gent desconeix: a cinc parades de Ferrocarrils de la Generalitat hi ha, des de l’any 2017, uns punts bici instal·lats pel RACC. Són als vestíbuls de les estacions de Plaça de Catalunya, Plaça d’Espanya, Gràcia, Sarrià i Rubí. D’ús lliure i gratuït, aquests petits tallers també estan equipats amb les eines necessàries per tal que els usuaris de les bicicletes hi puguin fer petites reparacions i tasques de manteniment i inflar les rodes.

I a les del Bicing?

A la ciutat, d’opcions diverses per no quedar-se amb les rodes desinflades n’existeixen cada cop més. Potser amb l’increment d’usuaris de la bicicleta previst per a aquest setembre més comerços s’animaran a posar a la porta una manxa a lliure disposició. Pel que fa a la possibilitat d’incloure aquest tipus de servei a les estacions del Bicing, l’Ajuntament diu que de moment no es preveu en el darrer contracte de la concessió, que es renovarà d’aquí a set anys. Tot i això, no descarta plantejar-s’ho en un futur.