Setmana negra per als usuaris del transport públic. Les imatges de dilluns s'han tornat a repetir avui a les estacions dels Ferrocarrils de la Generalitat. Durant quatre hores s'ha tornat a paralitzar el servei de trens. JORDI ROS, usuari dels FGC "No sabia que aquesta gent estava gandulejant, falta informació i falta de tot, falta de respecte a la gent. Des de la una que hauria d'haver marxat, ara són gairebé les quatre, les quatre menys vint...dilluns que ve baixaré amb cotxe...". Però sempre hi ha qui és més comprensiu. MARIA RODRÍGUEZ, usuària dels FGC "Yo no me opongo a nada, son ellos, que si no tienen el sueldo que quieren, pués...es normal o no es normal, no lo sé...". Faltaven pocs minuts per a les quatre i les portes que havien estat tancades des de les 12 del migdia, s'han tornat a obrir. El preludi d'imatges, que aquesta setmana són ja habituals. Les andanes de les estacions semblaven una autèntica pista d'atletisme. Tothom volia agafar el primer comboi. Això sí, avui, a diferència de dilluns, les aglomeracions han estat menors. Molts usuaris, estaven ja previnguts. MIREIA PARERA, usuària dels FGC "Fa prop de mitja hora que sóc aquí, perquè ja sabia que hi havia vagai dilluns si que vaig ser-hi més estona...". Tot i la vaga, els usuaris han hagut de pagar com qualsevol altre dia. Això sí, a moltes estacions no calia validar el bitllet a la sortida, fins a les sis de la tarda. Aquestes portes es tornaran a tancar durant quatre hores dilluns i dimecres de la setmana que ve, si en la reunió convocada demà per Treball, sindicats i Ferrocarrils de la Generalitat no arriben a un acord. La mediació de Treball serà clau, ja que l'empresa no vol parlar del conveni fins que els sindicats accedeixin a pactar els serveis mínims. Els treballadors, en canvi, només negociaran aquests serveis si Ferrocarrils deixa sense efecte la seva decisió de retallar-los el sou un 5%. Amb tot, aquest divendres hi ha prevista una altra vaga, en aquest cas, de Renfe.

Per evitar accions dels piquets, com en darreres ocasionsFGC ha  tancat totes les estacions de les línies Barcelona-Vallès i Llobregat-Anoia entre les 12 del migdia i les 4 de la tarda. Durant la resta del dia està previst que els Ferrocarrils circulin amb normalitat. La darrera aturada, el dia 15, va afectar uns 75.000 usuaris.

Els treballadors dels FGC protesten contra la retallada del 5% del sou que afecta el sector públic, i han convocat aturades també pels dies 22 i 24 de novembre.

Serveis mínims

Els acords de serveis mínims entre l’empresa i els sindicats, signats l’any 2006, estableixen que, en el cas d’una vaga de 24 hores, FGC ha de prestar el 50% del servei habitual dels trens durant les franges de 7 a 9 h del matí i de 18 a 20 h del vespre. Tenint en compte que les aturades d’aquesta setmana han estat convocades fora de les hores punta i, per tant es considera que els serveis essencials estan totalment garantits, Treball ha implementat l’acord pactat entre empresa i sindicats l’any 2006 i no ha dictat serveis mínims.