Uns 200 transportistes han participat en la segona marxa lenta a Barcelona de camions i transportistes contra la zona de baixes emissions (ZBE) a partir del 2022. La mobilització s’ha fet a la ronda del Litoral, per on aquests treballadors han circulat de punta a punta i en els dos sentits de la marxa amb l’objectiu de bloquejar aquest accés a la ciutat i, de retruc, la ronda de Dalt. La protesta ha començat a les 18 h i ha ocasionat cinc kilòmetres de retencions a la C-58, en sentit Barcelona, i també a la C-33.

Els transportistes han començat la marxa a Montcada i Reixac, d’entrada a Barcelona, i s’han desplaçant fins al cementiri de Montjuïc per la B-10, on en aquest cas han ocasionat tres kilòmetres de retencions en sentit Llobregat.

7.000 camions deixaran de circular per la ZBE

Es preveu que, a partir del gener, fins a 7.000 camions i vehicles pesants es vegin obligats a deixar de circular per la zona de baixes emissions. Davant d’això, els transportistes demanen l’homologació de filtres i catalitzadors per reduir els contaminants dels camions i poder seguir circulant, amb l’objectiu d’evitar haver d’adquirir camions pesants nous. Pel que fa a l’homologació, l’Ajuntament de Barcelona diu que aquesta qüestió depèn del Govern espanyol.

Arran de la situació socioeconòmica de la pandèmia del coronavirus, el consistori està valorant la possibilitat que els camions afectats que estiguin en procés de renovació puguin presentar una declaració que ho documenti. D’aquesta manera, el vehicle podrà seguir circulant per la ZBE fins que es renovi. Els treballadors del sector lamenten que se’ls obligui a canviar el camió o la furgoneta després d’una crisi com l’actual i temen que Barcelona pateixi un problema de problemes d’abastiment de productes.

Segona marxa lenta de tres previstes

Aquesta és la segona marxa lenta en pocs dies, després de protagonitzar una primera protesta dissabte al matí per la ronda del Litoral. A partir del gener, camions i autocars petits sense distintiu ambiental no podran circular per la ZBE, i els autocars de transport col·lectiu no podran fer-ho a partir del juliol, quan hagi acabat la moratòria de sis mesos per a aquests vehicles.

Vaga de camions contra ZBE

A banda de la protesta d’aquest dilluns, els transportistes preveuen fer una tercera marxa lenta aquest dimecres, 24 de novembre, també a la tarda, de 18 a 20 h. També han anunciat una altra concentració de rebuig el 4 de desembre al carrer d’Aragó.