Aquest dilluns arrenca una nova fase en les obres de transformació de la Rambla, que s’allargaran fins al 2027 i s’executaran de forma simultània en quatre trams. Ara mateix s’encara la recta final a la part baixa del passeig, entre Colom i Santa Madrona, i els treballs acabaran al juliol. Aquest dilluns, els operaris començaran a treballar a la vegada en els altres cinc trams: Santa Madrona – Arc del Teatre, Arc del Teatre – Liceu, Liceu-Portaferrissa i Portaferrissa-Canaletes.

Això ha obligat a prohibir la circulació de vehicles en sentit mar i només es permetrà en sentit muntanya. A més, queda limitada al transport públic, els vehicles de serveis i emergències, mercaderies i veïns. De fet, les restriccions ja van començar aquest cap de setmana, però aquest dilluns, primer dia laborable, la mobilitat s’ha posat a prova.

Tot i que els agents de la Guàrdia Urbana han estat resolent dubtes entre els conductors, en ser el primer dia hi havia certa desinformació. Mentre que per alguns la situació era “un desastre, pitjor del normal” bàsicament perquè no sabien per quin cantó havien de circular, altres consideraven que el trànsit era “el de sempre” i que no hi havia més problemes que els habituals.

Passos provisionals de vehicles

Mentre durin els treballs s’han habilitat uns passos provisionals de vehicles per donar accés i sortida al veïnat del Gòtic. Inicialment s’han implantat quatre passos que creuen el passeig central a l’altura dels carrers de la PortaferrissaBoqueriaFerran i a la plaça Reial, i també es preveu col·locar-ne un al carrer d’Escudellers. Ara bé l’Ajuntament ja ha avançat que s’aniran fent modificacions a mesura que avancin les obres.

Nous passos Rambla (grafisme)

L’objectiu: minimitzar les incidències

Les obres es duran a terme per fases per intentar minimitzar les molèsties a veïns i comerços, que ja han mostrat preocupació. Segons ha informat l’Ajuntament, es treballarà en trams acotats d’uns 50 metres. Aquests primers 10 mesos s’afectaran la calçada i la vorera del lateral Besòs i, en els 10 mesos següents, la de la banda Llobregat. L’últim any, segons el consistori s’abordarà el tram central del passeig i es podrien recuperar, aleshores, els dos sentits de circulació de vehicles.

Modificació de línies de bus

Alguns autobusos es veuran afectats per aquesta fase de les obres: es tracta de les línies V13, 59 i N9. La 59 seguirà pujant per la Rambla, però baixarà per la via Laietana.

Les altres dues tindran l’origen i el final a la plaça de Catalunya i hi ha diverses parades anul·lades.

Per informar sobre les obres i totes les afectacions, des d’aquest cap de setmana s’ha posat en marxa l’Espai Rambla, situat a la planta baixa del Palau de la Virreina.