El Servei Català de Trànsit i els Mossos d’Esquadra han engegat una nova campanya per mirar de reduir la sinistralitat a les carreteres. “…Seràs tu el següent?” és una acció de conscienciació viària que mostra casos hipotètics de persones que han comès delictes contra la seguretat viària i que han estat condemnades a penes de presó i d’altres. La intenció és transmetre que les imprudències al volant tenen un cost personal molt elevat, com no poder tornar a caminar o perdre la feina. Les conductes imprudents que s’hi apunten són 11 en total i estan relacionades principalment amb factors de sinistralitat viària com l’excés de velocitat, les distraccions associades a l’ús del mòbil o el consum d’alcohol i drogues.

Concentració d’accidents mortals

La difusió de la campanya s’ha fet coincidir amb el període estival, una època de mobilitat intensa a la xarxa viària catalana. Cal tenir en compte que aquest mes de juliol han mort 10 persones en vuit dies (entre el 21 i el 28 de juliol), tres d’elles motoristes i cinc de les quals en accidents registrats el cap de setmana.

Durant la presentació del conveni, el conseller d’Interior, Miquel Buch, ha explicat que 467 persones compleixen condemna a Catalunya per delictes vinculats a la seguretat viària i ha demanat molta precaució i consciència perquè l’excés de velocitat, l’alcohol i les distraccions al volant es paguen amb vides i amb presó”.

Evitar distraccions i excessos de velocitat

En aquest sentit, el Departament d’Interior apel·la a la necessitat d’evitar distraccions i excessos de velocitat en la conducció i demana als conductors que no abaixin la guàrdia al volant en cap moment. També explica que el factor humà és determinant en les topades frontals, ja que normalment aquest tipus d’accidents són originats per un avançament temerari, una velocitat excessiva o bé per una pèrdua del control del vehicle.

Entre les recomanacions d’Interior hi ha demanar la màxima atenció també durant els desplaçaments curts per les carreteres secundàries que es realitzen sobretot durant l’agost perquè poden ser tant o més perillosos que el viatge principal. D’altra banda, fa una crida per tenir especial precaució cap als col·lectius vulnerables de la mobilitat (vianants, ciclistes i motoristes) i que s’extremi la prudència en la conducció compartida. Enguany, han mort a les carreteres catalanes 29 motoristes, tres ciclistes i cinc vianants.