“El col·lectiu grafiter ajudarà Renfe a netejar les pintades als trens de Rodalies de Catalunya”. Aquest és el titular de la campanya irònica que l’operadora de trens ha llançat per denunciar, de nou, “la xacra que suposen els grafits“. La ironia serveix per acompanyar les dades de balanç del 2020, un any en què, segons dades de Renfe, es va pintar més de set vegades cada tren.

Segons les dades de l’empresa, el 2020 es van netejar 68.000 metres quadrats de superfície, que ha suposat una despesa de sis milions i mig d’euros. Segons la companyia, es denuncien totes les intrusions que es detecten: més d’un miler durant el 2020. Tot i les xifres, en un any marcat pel confinament i les restriccions de mobilitat, la despesa ha estat menor que el 2019, quan es van gastar més de vuit milions d’euros en neteja.

Un tren de Rodalies amb grafits

L’operadora de trens assegura que el 80 % dels combois estan circulant amb pintades i denuncia que l’acció dels grafiters impedeix “operar amb normalitat”. En aquest sentit, remarca l’efecte que les pintades tenen a la ciutadania. D’una banda, la sensació d’“efecte túnel” de viatjar en un tren amb les finestres pintades. I, de l’altra, els retards i els trens suprimits. Al febrer, les tasques de neteja van deixar una desena de combois fora de servei.

Campanya irònica

La campanya fictícia amb què acompanyen aquestes dades explica que el col·lectiu grafiter ha demanat disculpes a la ciutadania “a cara descoberta i de dia”. A més, en una nota suposadament “signada amb noms i cognoms” expliquen “el seu penediment” i per això s’ofereixen a netejar els trens i a assumir-ne els costos. La ironia continua explicant que han demanat “un justificant de desplaçament i que les tasques es desenvolupin en horari diürn” per complir les restriccions de mobilitat i el toc de queda imposat per la pandèmia del coronavirus.

Aquesta no és la primera vegada que l’empresa recorre a la broma per denunciar els actes vandàlics a les seves instal·lacions. El 2019 ja va fer-ne ús anunciant “la fi del concurs de pintades als seus trens”.