La setmana que ara tanquem ha estat la de major concentració d'àpats nadalencs d'empresa, i la nit d'ahir, divendres, el dia de més activitat. En restaurants com aquest, de la Diagonal, en vam trobar la prova. IVAN CARCELERO, gerent de Mussols AN Grup "Aquest any, en caure el pont la setmana anterior, doncs aquesta setmana ha estat la setmana més punta, i coincidint aquest dia com el màxim de comensals." Els àpats d'empresa tornen a ser a l'agenda després d'uns anys en què la crisi els havia fet desaparèixer. Una oportunitat per relacionar-se amb els companys en un context diferent al laboral, on a vegades, hi poden haver excessos. I això ho sap la Guàrdia Urbana que, en nits com la d'ahir, intensifica els controls. Segons dades oficials, dels 321 controls d'alcoholèmia fets ahir, només 18 en van resultar positius; mentre que en drogues, de les 27 proves, 14 van detectar-ne consum abans d'agafar el cotxe. CARLES REYNER, intendent de trànsit de la Guàrdia Urbana "Si nosaltres parem avui 300 vehicles, i d'aquests 30 donen positius, haurem tret a 30 persones que d'alguna manera crec que se'ls ha salvat la vida, o bé, la vida dels altres perquè no estaven en condicions de conduir." La majoria de conductors, però, asseguraven tenir la lliçó apresa. "Vengo ahora de una cena de empresa y no he bebido nada, he dado cero cero. He bebido solo dos aguas y una coca-cola." La Guàrdia Urbana va iniciar ahir la campanya de controls per aquestes festes, que continuarà els propers caps de setmana, coincidint amb Nadal, Cap d'Any i Reis.

La Guàrdia Urbana ha fet 321 proves d’alcoholèmia la nit passada. El 5,6 % han donat positiu, un percentatge que s’eleva fins al 9 % si parlem dels més de 81.000 controls preventius d’alcoholèmia que la policia barcelonina ha fet en total durant els 11 primers mesos de l’any. Anit, dos dels 18 positius superaven els límits, que comporten no només la multa de trànsit sinó l’acusació penal pel delicte d’alcoholèmia. Un dels dos punts on es van efectuar els macrocontrols era a la ronda del Mig a l’altura de la Diagonal.

Pel que fa a les proves que detecten la presència d’altres drogues a l’organisme del conductor, aquesta nit se n’han fet 27, quasi el triple que fa un any en dissabte. Més de la meitat van donar positiu. Fins al novembre, la Guàrdia Urbana havia fet aquest any 2.748 controls, dels quals prop del 70 % van resultar positius.

Conduir sota els efectes de l’alcohol o altres drogues va ser la primera causa indirecta dels accidents amb víctimes que es van produir a la ciutat l’any passat. De fet, el nombre d’accidents associats a conductors amb alcoholèmia va créixer més del 10 % durant l’any passat. Per prevenir accidents i reduir el nombre de víctimes, la Guàrdia Urbana duu a terme controls preventius d’alcoholèmia i drogues a tots els districtes de la ciutat en diferents franges horàries, sobretot a la nit i la matinada, durant les festes nadalenques.

Una nit per sopar amb els companys de feina

La campanya es va iniciar ahir divendres, el dia en què els treballadors de moltes empreses sopaven junts amb els seus companys en els tradicionals àpats de Nadal abans de les festes. La majoria de restaurants estaven plens i els restauradors asseguren que enguany les reserves, a més de més abundants, també han estat més generoses. Els menús que els restaurants pacten normalment per a aquests grups d’entre 30 i 90 comensals acostumen a passar dels 30 euros per persona i, segons diuen, la mostra que s’està començant a superar la sensació de crisi econòmica és que molts ja no són tan primmirats amb els preus com els darrers anys.

Aquesta ha estat la setmana amb més reserves per sopars de Nadal, perquè és la que quedava entre el pont de la Puríssima i la Constitució, abans, i la del mateix Nadal. Però en alguns restaurants també tenen ja reserves per celebrar alguns sopars de Nadal al gener.