Desenes de manifestants, la majoria persones amb discapacitat, han protestat aquest divendres a la plaça de la Universitat per reclamar que s’adapti el transport públic a les seves necessitats. Una de les queixes que han fet assenyala els taxistes perquè únicament hi ha 96 vehicles que operen a l’àrea metropolitana que puguin transportar persones amb mobilitat reduïda. La Fundació Disgrup assegura que hauria d’haver-hi uns 525 taxis accessibles, que permetin viatjar a una persona amb cadira de rodes.

El sector del taxi admet que és difícil obligar els conductors a comprar-se un vehicle adaptat. Tot i això, hi ha alguns avantatges per als qui optin per un vehicle accessible. Per exemple, els taxis s’han de renovar cada 10 anys, però en el cas d’un d’adaptat podrà funcionar com a màxim fins als 14. I també poden treballar cada dia de la setmana, a diferència de la resta de llicències.

L’Institut Metropolità del Taxi (IMET) confia que aquestes mesures que incentiven el vehicle adaptat animaran els taxistes a treballar amb un cotxe d’aquest tipus. Els taxistes ja avisen que sense el finançament de part del vehicle per part de les administracions no es podran revertir les xifres actuals. A més volen que l’Ajuntament no contracti empreses privades per fer aquest tipus de serveis perquè si no els taxistes adaptats no tenen la garantia de poder treballar.

Encara hi ha 14 estacions de metro que no estan adaptades

Una altra queixa és la que fan a TMB. Diuen que hi ha 14 parades de metro que no estan adaptades, com ara les de Plaça de Sants (L1), Espanya (L1, L3), Urquinaona (L1) i el Clot (L1), entre d’altres. Per la seva banda, TMB assegura que el 2024 totes les estacions seran accessibles per a persones amb mobilitat reduïda. Disgrup avisa que aquest horitzó és massa llunyà i recorda que per llei el transport públic hauria d’estar adaptat en la seva totalitat des del 2017.

Pel que fa a l’autobús, tot i que la xarxa està adaptada al 100 % els usuaris es queixen que les rampes dels vehicles no sempre funcionen i que no tots els transbords de les línies estan adaptats als usuaris de cadires de rodes.