La sentència del TSJC que tomba la zona de baixes emissions de Barcelona continua generant reaccions entre la comunitat científica. L’investigador de la UAB i coordinador de l”Anuari de la contaminació a Barcelona’, Miquel Ortega, ha recordat que actualment a Barcelona “tenim 1.000 morts prematures a l’any a causa de la contaminació, que a més causa el 33 % de les asmes infantils i l’11 % dels càncers de pulmó”. Per això ha remarcat que “seria paradoxal tornar enrere” i ha reivindicat la ZBE com una mesura que, malgrat que “no és suficient per assolir els nivells legals de contaminació”, ha contribuït a reduir l’NO2 respecte als nivells d’abans de la pandèmia.

Ortega ha recordat que les zones de baixes emissions s’estan implantant a territoris d’arreu del món. De fet, considera que l’Estat espanyol fa tard en la implantació d’aquestes mesures. “Des de l’any 2011 les administracions estan incomplint el dret de la ciutadania a respirar un aire pur i hem d’exigir que actuïn”.

Ortega espera que els jutges rectifiquin

L’investigador ha demanat “prudència” i s’ha mostrat esperançat que el recurs que molt probablement es presentarà per part de les administracions prosperi. “Espero que solucioni els dubtes que té el jutge i que obtingui la documentació que demana”. També ha lamentat alguns dels arguments que dona la sentència. “Es parla de discriminació per raons de renda però no de discriminació per raons de salut, quan hi ha gent que emmalalteix a causa dels nivells de contaminació”.