El pla de reforç del transport públic en episodis d’alta contaminació vol facilitar als ciutadans la utilització del transport públic. Per això, s’incrementarà la freqüència de pas del metro, del TRAM i dels Ferrocarrils, es renovarà i s’ampliarà la flota d’autobusos, s’implantaran carrils bus provisionals a la B-23 i la Gran Via de les Corts Catalanes i s’ampliarà l’hora punta de les línies R1 i R4 de Rodalies. També es posarà en marxa la T-Aire, un títol multipersonal de dos viatges amb preus especials per als dies d’episodi ambiental.

Amb tot el paquet de mesures del pla, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, planteja reduir un 10 % l’ús del vehicle privat els dies d’episodis de contaminació a Barcelona.  Per aconseguir-ho, Generalitat, Ajuntament i l’AMB plantegen que els conductors dels vehicles més contaminants, que no puguin utilitzar el seu cotxe aquests dies, tinguin alternatives al seu abast.

En el cas del metro es reforçarà en hores punta de manera que la freqüència de pas a la xarxa serà al voltant dels tres minuts (actualment està entre els tres i quatre). També s’incrementarà la flota d’autobusos, tant la urbana com la metropolitana. El bus metropolità gestionat per l’AMB incorporarà 30 vehicles més en hora punta, 15 al Baix Llobregat i 15 al Barcelonès nord. També s’incorporaran 22 busos més a la xarxa metropolitana gestionada per TMB a partir del 2 d’octubre. A més els busos metropolitans guanyaran nous carrils bici provisionals a la B-23 i a la Gran Via de les Corts Catalanes d’entrada a Barcelona.

Pel que fa al TRAM, també millorarà la freqüència de pas i passarà a ser de 4 minuts entre les 7 i les 22h i s’incorporaran dues unitats dobles a les línies T1 i T4. El mateix passa amb els Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) que incrementaran l’oferta a la Linia del Vallès i a la Llobregat-Anoia, i a Rodalies que amplia el servei d’hora punta fins a les 11 del matí a les línies R1 i R4.

Dues noves targetes, la T-Aire i la T-Verda

També es posen en marxa dos nous títols de transport. D’una banda, la T-Aire, que funcionarà únicament els dies d’episodis de pol·lució. Es tracta d’un títol multipersonal de dos viatges integrats al preu d’1,80 € (en el cas d’una zona), és a dir, un 10 % més barat el de la T-10. La T-Aire es podrà comprar a les màquines de venda automàtica i s’activarà i es desactivarà amb l’inici i la fi de l’episodi ambiental.

A partir del 2 d’octubre també estarà disponible la T-Verda, una opció que ja s’havia anunciat. En aquest cas és una targeta personal que permetrà utilitzar de manera il·limitada i gratuïta tots els transports públics integrats durant tres anys. En podran disposar únicament les persones que desballestin un vehicle contaminant i no n’adquireixin cap més durant un període de tres anys. En aquest cas la targeta caldrà renovar-la anualment.