La trobada engega a les vuit del vespre sota l'Arc de Triomf, un indret prou ampli i accessible per als ciclistes. No hi ha res planificat. L'itinerari s'acostuma a decidir sobre la marxa. En la darrera convocatòria, per primera vegada, els assistents fins i tot es van endinsar al túnel de la Rovira, un indret on la circulació de bicis està prohibida. Segons alguns col·lectius ciclistes, hi ha un punt innegable de reivindicació que, de vegades, comporta aquestes accions. ALBERT GARCIA, membre d'Amics de la Bici "No estem tallant el trànsit, som el trànsit. Ens movem per qualsevol carrer però som molts i això sorprèn. Però igual que cada dia veiem molts cotxes, el que fem no és il·legal. No estem fent cap manifestació perquè la circulació de bicis està permesa." De fet, a Internet, les trobades de la Massa Crítica estan publicades en l'agenda de l'Ajuntament, en què s'especifica que no es tracta d'una manifestació, ni una carrera ni tampoc una cursa. Afegeixen que no hi ha dirigents ni cap organització que autoritzi el passeig ja que es tracta, afirmen, d'un grup de ciclistes que comuniquen els seus ideals i formes de viure. Barcelona, a més, ha estat escollida per acollir la Criticona, una trobada de masses crítiques de tot arreu. Aquesta gran cita ciclista se celebra cada any en una ciutat espanyola diferent triada per votació popular. La de la Ciutat Comtal l'han batejat com a Pantumacona. Segons el web de la iniciativa, es farà el dissabte 14 de maig i preveu reunir milers de persones. Getafe, València o Bilbao s'han encarregat de muntar edicions anteriors.
“Per llei un grup de bicis es considera un sol vehicle”
Durant les pedalades nocturnes, la Massa Crítica de Barcelona es troba sovint amb algun conflicte amb la resta de vehicles. És per això que des d’alguns col·lectius ciclistes com Amics de la Bici es demana que els conductors s’informin de les normes de circulació. “Quan 200 bicicletes avancen agrupades se les considera un vehicle de manera que si el cap de grup creua en verd, encara que el semàfor canviï a vermell, la resta de ciclistes han d’acabar passant”, explica Albert Garcia, membre d’aquesta associació. “No estem tallant el trànsit, som el trànsit”, afegeix Garcia. Des de la Massa Crítica de Barcelona insisteixen que els conductors d’altres vehicles han d’entendre que l’espai públic no és únicament seu.
Tot i això, hi ha accions que no estan permeses per la normativa com, per exemple, endinsar-se amb bicicleta al túnel de la Rovira. En la darrera convocatòria, els assistents a la Massa Crítica del mes de març hi van accedir, segons es pot veure en vídeos publicats al canal de YouTube ‘Ciclista Rodando‘. Diverses senyalitzacions de trànsit indiquen aquesta prohibició a l’entrada del túnel. Per alguns ciclistes, la reivindicació que defensa el col·lectiu és innegable i per això, de vegades, també calen actuacions d’aquesta mena.
L’Ajuntament adverteix que cal complir les normes
Des del govern municipal veuen amb bons ulls iniciatives com aquesta, que potencien l’ús de la bici i la promouen com a mètode d’ús sostenible. De fet, les trobades de la Massa Crítica estan publicades a l’agenda de l’Ajuntament, en què s’especifica que no es tracta d’una manifestació, ni una carrera ni tampoc una cursa. Afegeixen que no hi ha dirigents ni cap organització que n’autoritzi el passeig, ja que es tracta, afirmen, d’un grup de ciclistes que comuniquen “els seus ideals i formes de viure”.
Tot i així, des de l’Ajuntament han assenyalat que qualsevol iniciativa que se celebri a la ciutat “s’ha de fer seguint el compliment de les ordenances municipals i de la circulació”. Per això adverteixen que “des de la Guàrdia Urbana vetllaran” per garantir que els ciclistes respecten la normativa i no posen “en risc altres usuaris de les vies” per on circulen.
La Pantumacona reunirà milers de ciclistes al maig
Aquest seguiment haurà de ser especialment curós al maig, quan Barcelona acollirà la Criticona, una trobada de Masses Crítiques de tot arreu. Aquesta gran cita ciclista se celebra cada any en una ciutat espanyola diferent triada per votació popular. La de la capital catalana l’han batejat com a Pantumacona. Segons el web de la iniciativa, es farà el dissabte 14 de maig i preveu reunir milers de persones. Getafe, València o Bilbao s’han encarregat de muntar edicions anteriors.