Els transportistes, en representació de tot el sector dels camions i vehicles pesants, ha convocat una marxa lenta a Barcelona aquest dissabte al matí contra la prohibició de circular per la ZBE de Barcelona a partir del 2022. Des de gener, camions i autocars petits no podran circular per la zona de baixes emissions i els autocars de transport col·lectiu tampoc no podran fer-ho a partir de juliol, ja que haurà acabat la moratòria de sis mesos de la ZBE per a aquests vehicles.

Un centenar de transportistes participen en aquesta marxa, que s’ha iniciat a les 9 h a la gasolinera BP de la C-58, al municipi de Montcada i Reixac, i que s’allargarà fins al migdia. Els vehicles s’han dirigit cap a Barcelona per la ronda del Litoral, passant pel nus de la Trinitat, i tenen previst arribar al cementiri de Montjuïc, on faran voltes fins a les 12 h. Durant el recorregut, els camions estan circulant en tot moment pel carril dret i, per tant, per ara no han afectat el trànsit de la ronda del Litoral.

La protesta també es repetirà dilluns, 22 de novembre, i dimecres, 24. En aquests casos, la protesta es farà a la tarda, de 18 a 20 h, i bloquejarà alguns dels accessos a la ciutat de Barcelona.

7.000 camions deixaran de circular per la ZBE

Es preveu que fins a 7.000 camions i vehicles pesants es vegin obligats a deixar de circular per la zona de baixes emissions a partir de gener. Per això, els transportistes demanen l’homologació de filtres i catalitzadors per reduir els contaminants dels camions i poder seguir circulant, amb l’objectiu d’evitar haver d’adquirir camions pesants nous.

Pel que fa a l’homologació, l’Ajuntament de Barcelona diu que aquesta qüestió depèn del Govern espanyol.

Flexibilitat amb els vehicles renovats

Arran de la situació socioeconòmica de la pandèmia pel coronavirus, el consistori està valorant la possibilitat que els camions afectats que estiguin en procés de renovació dels seus vehicles puguin presentar una declaració que documenti el procés i la voluntat de substituir-lo. D’aquesta manera, el vehicle podrà seguir circulant per la ZBE fins que es renovi.

Aquesta mesura també respon als problemes de les cadenes de subministrament en les fàbriques de vehicles.