La imatge d’un grup de persones circulant en un vehicle de mobilitat personal sol estar vinculada a la presència de turistes que visiten la ciutat, i que en molts casos utilitzen aquesta fórmula per conèixer Barcelona. Es tracta de vehicles d’explotació comercial en què la normativa fixa unes condicions especials i un àmbit restringit per fer-ho. La normativa de vehicles de mobilitat personal, els MVP, es va aprovar el juliol del 2017, i estableix unes rutes concretes en diversos districtes de la ciutat que sumen en total 90 quilòmetres.

14 itineraris repartits per 10 districtes

En total hi ha 14 rutes autoritzades repartides pels 10 districtes de Barcelona dissenyades perquè hi puguin circular els vehicles tipus A, és a dir, els patins més comuns, els monocicles i els “hoverboads”; d’altres per als vehicles tipus B, els patins grans i els segways, i, per acabar, dues rutes en què poden circular tant els vehicles tipus A com B.

  • Tipus A: Per a aquest vehicles hi ha un total de tres rutes exclusives, una al districte d’Horta-Guinardó de 4,4 km, una altra a Sant Martí de 4 km i  una per la zona de la muntanya de Montjuïc.
  • Tipus B: Per als vehicles tipus B hi ha un total de nou rutes: una al districte d’Horta-Guinardó de 3,4 km, dues a l’Eixample  -Eixample 1, que encercla la Dreta de l’Eixample i inclou vies com el passeig de Gràcia i passeig de Sant Joan; i Eixample 2, que passa pels barris del Fort Pienc i la Sagrada Família-. A Sant Martí també n’hi ha dues més, que trepitgen amb circuits diferents la part baixa de l’avinguda Diagonal; dues més per la zona de la muntanya de Montjuïc, i una ruta per Sarrià – Sant Gervasi, que inclou l’entrada a Barcelona per l’avinguda Diagonal i que encercla els Jardins de Pedralbes.
  • Tipus A i B: També hi ha dues rutes dissenyades perquè hi puguin circular qualsevol grup en vehicles de mobilitat personal, una que ressegueix el front marítim amb més d’11 km de recorregut, i una altra pel Parc de la Ciutadella.

Altres restriccions

Si se circula en grup (més de dues persones) amb vehicles d’explotació comercial és obligatori l’ús del casc en tots els tipus, també en els lleugers, i han d’anar acompanyats obligatòriament d’un guia.

Les sancions per incompliment

La normativa municipal inclou un règim sancionador segons la gravetat de la infracció. L’incompliment comporta multes que en els casos lleus són de fins a 100 €, fins a 200 per als greus, i fins a 500 en els que siguin molt greus.