Més de 3.000 taxistes, segons Elite Taxi, participen en una marxa lenta per Barcelona per protestar contra el retorn d’Uber a la ciutat. La Guàrdia Urbana, però, rebaixa la xifra fins a 600 vehicles. La manifestació, convocada per aquest sindicat, ha començat a les 10 h i ha avançat per la Gran Via de les Corts Catalanes i la plaça de Catalunya, fins arribar a la seu de Foment del Treball, a la via Laietana. Aquí han llançat bitllets amb la cara del president de l’entitat, Josep Sánchez-Llibre, en què es podia llegir “Foment del Treball precari”.

Taxistes llençant “bitllet” davant la seu de Foment, a la via Laietana

Després han arribat al final del recorregut, el Parlament de Catalunya, on els representats del sector s’han reunit amb els partits polítics. Els taxistes han tallat el trànsit al passeig de Picasso i s’han concentrat davant de l’estàtua del General Joan Prim. A la sortida de la reunió, el portaveu d’Elite Taxi, Tito Àlvarez, ha assegurat que tots els partits polítics els donen suport i ara els demana que compareguin davant dels mitjans o publiquin un comunicat per fer-ho públic. També demana que es doni un suport explícit a l’IMET.

Taxistes a les portes del recinte del Parlament

Abans de començar la marxa els taxistes, uns 400, s’han concentrat a l’avinguda de la Reina Maria Cristina.

taxis en marxa lenta a la plaça d'Espanya
Sortida de la marxa lenta a plaça d’Espanya

No s’aturaran fins que Uber marxi

Abans de començar la marxa, el portaveu d’Elite Taxi, Tito Álvarez, ha assegurat que no aturaran les mobilitzacions fins que Uber se’n vagi de la ciutat. “No la volem operant ni de forma il·legal ni de forma legal”, ha comentat. Els taxistes es queixen de la presència de la multinacional nord-americana a la ciutat i diuen que vol posar fi a la regulació pública dels preus del taxi com a servei públic. De moment, Uber funciona com a aplicació mòbil que posa en contacte usuaris i taxis. Ofereix un servei de transport amb taxímetre, en espera que l’Institut Metropolità del Taxi (IMET) l’autoritzi a aplicar la tarifa T3, amb un preu tancat per carrera.

El portaveu d’Elite Taxi, Tito Álvarez, atén als mitjans abans de començar la marxa

Advertència de l’IMET

De fet, l’IMET ja ha avisat Uber que no pot operar fins que en tingui l’autorització perquè, en cas contrari, està incomplint la normativa, que l’obliga a oferir la T3. I ha advertit els taxistes que operin a través de l’aplicació que poden ser sancionats amb multes de fins a 1.250 euros.

concentracio taxistes contra uber
Concentració de taxis a l’avinguda de la Reina Maria Cristina

Uber ha tornat a Barcelona després de marxar-ne el febrer del 2019. L’empresa va considerar que era inviable operar amb les condicions que establia el decret de llicències VTC aprovat per la Generalitat. Ara, ha tornat com a plataforma intermediària entre usuaris i taxis. De moment, funciona amb un servei de 350 taxis, com està fent a Madrid.