Uns 500 taxis segons la Guàrdia Urbana (1.800 segons Élite Taxi) s’han manifestat pel centre de Barcelona aquest dimecres al matí. El sector ha organitzat una nova marxa lenta, convocada per Élite Taxi, per demanar mà de ferro contra els VTC a tot l’estat i que s’apliquin restriccions, tal com ja passa a l’àrea metropolitana de Barcelona. Tot plegat després de la sentència de la justícia europea contra la proporció d’un VTC per cada 30 taxis. Creuen que això podria obrir la porta a la “liberalització dels VTC interurbans” i demanen una regulació que protegeixi el sector.

La manifestació ha arrencat a les 10 h a la plaça d’Espanya amb centenars de vehicles i s’ha dirigit cap al passeig de Gràcia. Allà, els taxistes han aparcat els vehicles i han anat a peu fins a la delegació del Govern, on s’han reunit amb el delegat del Govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto.

El 30 de juny, la data límit perquè el Govern “posi ordre”

El portaveu d’Élite Taxi, Tito Álvarez, ha assegurat que tot està a punt d’esclatar i que podria tornar a reproduir-se la situació de mobilitzacions i aturades del sector, com les que hi va haver el juliol del 2018. Álvarez demana que el Ministeri de Transports actuï per evitar una “liberalització salvatge” del sector que “col·lapsaria les ciutats”. Per això, demana al Ministeri de Transports que es posi ordre a la Llei d’ordenació de transports terrestres i posa com a data límit el 30 de juny.

De fet, dimarts vinent el sector del taxi té una reunió amb el ministeri per mirar de solucionar aquest conflicte. “Si no hi ha pacte sortiran tots els taxis d’Espanya a col·lapsar totes les ciutats i aeroports”, ha apuntat Álvarez.

La sentència, sense incidència a Barcelona, segons els taxistes

El sector del taxi va valorar positivament el contingut de la resolució de l’alt tribunal europeu perquè considera que, si bé qüestiona la ràtio 1/30, també legitima les corporacions locals establir limitacions i una doble autorització per raons mediambientals, de gestió del trànsit o seguretat viària, entre d’altres.

En el cas de Barcelona, els taxistes asseguren que disposen d’un informe de l’Ajuntament de Barcelona que conclou que no poden entrar més VTC a la ciutat.