3.000 turismes i 500 motocicletes, bona part d’ells vehicles clàssics o històrics, han tallat el trànsit al centre de la ciutat per protestar contra la zona de baixes emissions (ZBE) de Barcelona. Els vehicles han ocupat des de les 10 h fins les 15  h d’aquest diumenge tot el passeig de Gràcia, des de plaça de Catalunya i fins l’avinguda Diagonal. També han bloquejat un tram del carrer d’Aragó entre passeig de Gràcia i Roger de Llúria.

vehicles classics sense etiqueta

Consideren que les mesures que s’han adaptat per establir la zona de baixes emissions són excessivament prohibitives. En aquest sentit recorden que moltes persones no poden renovar el seu vehicle i que estan “en estat d’indefensió“. Per això exigeixen alternatives, com per exemple que hi hagi la possibilitat d’adaptar els cotxes a la normativa (amb filtres, catalitzadors o readaptació amb gas) perquè puguin circular, com ja s’ha fet en altres capitals europees.

El president de la Plataforma d’Afectats per les Restriccions de Trànsit, David Llort, reconeix que s’ha de millorar la qualitat de l’aire de la ciutat, però critica que només es criminalitzi les persones que tenen vehicles. Llort també fa una crida a reciclar els vehicles i allargar-ne la vida útil. “Fabricar un cotxe nou genera les mateixes emissions que la circulació d’un cotxe durant deu anys. Promocionar la compra de vehicles no es una manera ecològica de solucionar els problemes“, explica.

Classificació especial per als històrics i clàssics

Pel que fa als vehicles clàssics i històrics, recorden que la majoria només s’utilitzen durant el cap de setmana, quan no hi ha restriccions i que per això el nivell de contaminació és ínfim. A més, exigeixen que se’ls classifiqui amb un distintiu especial per poder conservar-los i protegir-los.

A finals de setembre ja es van concentrar més de mig miler de cotxes que van ocupar la Gran Via en contra la ZBE abans que entrés en vigor. També s’ha mobilitzat en altres ocasions el sector dels vehicles clàssics per reclamar una protecció especial ja què consideren que aquests cotxes tenen un valor històric i patrimonial.