Pintures del 1924 al metro de Lesseps
Foto: @transportcat

El logotip del Gran Metro del 1924 encara es conserva a l’estació de Lesseps. En concret, es pot veure a l‘arc d’entrada del túnel, al costat mar. Amb l’emblema del suburbà també són visibles restes de l’antiga ornamentació que hi havia als extrems de cada parada. Els arcs d’entrada al túnel de totes les estacions estaven decorats amb rajoles valencianes, amb pintures ornamentals, però la majoria no s’han conservat.

Originalment, les boques dels túnels tenien dibuixos d’estil renaixentista de color groc i blau, fets sobre la rajola, i estaven presidits per l’emblema del Gran Metro (GMB). Es van encarregar a La Azulejera de València i, segons TMB, els experts hi veuen el segell de Francisco Aguar Tarín, artesà ceramista i pintor.

Patrimoni visible a tots els usuaris

Les imatges, difoses pel compte de Twitter transport.cat, són d’aquest dimecres i estan fetes a la boca del túnel en sentit Zona Universitària. Les restes que mostren són a la vista de tots els usuaris, encara que costen de veure. En una de les fotos s’observa com conviuen les rajoles històriques amb els nous temps, al costat d’una càmera de vigilància.

Pintures del 1924 al metro de Lesseps
Foto: @transportcat

La majoria de rajola decorativa, desapareguda

Actualment, la majoria dels conjunts de rajoleria decorativa que hi havia a les estacions han desaparegut. Almenys la meitat van perdre’s quan les andanes es van allargar per encabir trens de cinc vagons. Les estacions van passar dels 70 metres a 94, de manera que se n’havia d’enderrocar una de les boques. A més dels fragments que en queden a Lesseps, TMB afirma que a l’estació de Fontana se’n conserva un de pràcticament sencer.