33 fraus al dia. És el que ha detectat el sistema intel·ligent que els Ferrocarrils de la Generalitat han implantat a les estacions de Provença i Plaça de Catalunya, i que des de fa poc ja funciona també a la de Muntaner. Aquest dispositiu alerta quan algun usuari intenta colar-se fent servir el mètode del trenet i envia una imatge als interventors de l’estació, que d’aquesta manera poden actuar contra l’infractor.

Per aconseguir que el frau no augmenti Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) ha instal·lat el sistema Detector a l’estació de Muntaner. Es tracta d’un enginy que des de fa tres anys ja funciona amb èxit a l’estació de Provença i, des de l’any passat, també a la de Plaça de Catalunya. Segons FGC, els casos d’impagament del bitllet suposen una despesa anual de 100.000 euros.

El dispositiu de control intel·ligent alerta sobre usuaris que creuen la barrera enganxats pràcticament al passatger que sí que ha validat el seu bitllet. Capta l’infractor i en fa una seqüència d’imatges que s’envien a una terminal supervisada per interventors de les estacions, que poden així aturar la persona identificada i tramitar-li la sanció corresponent.

Segons dades d’FGC es detecten una mitjana d’11 infraccions diàries en cadascuna de les tres estacions que ja disposen d’aquest sistema. Els creadors del Detector han explicat que estan en converses amb TMB per implantar-ho al metro.