Falten deu minuts per a dos quarts de vuit del matí. L’estació de Bicing número 404 es troba al carrer de Juan Gris, entre dos edificis de la Ciutat de la Justícia. És el límit natural amb la ciutat veïna per la banda sud, l’Hospitalet de Llobregat. Dels 27 espais per a bicicletes, n’hi ha 26 de lliures, només hi ha un vehicle disponible. I en pocs minuts, desapareix. L’estació s’ha quedat sense bicicletes.

En breu arriben quatre usuaris de forma esglaonada i hi deixen les seves bicicletes. Un cop de sort per als següents ciclistes que arriben per agafar vehicle. És el cas de l’Oriol, un jove que viu a l’Hospitalet, a prop de la frontera amb Barcelona i cada dia utilitza aquest servei. “Vinc amb el temps cronometrat, arribo a l’estació de Bicing quan falten 20 minuts per a les vuit del matí, de vegades no hi ha bicicletes i he d’anar a altres estacions properes i fins i tot algun dia he acabat anant a peu“, explica.

Una hora més tard, a dos quarts de nou del matí arribem a l’altra punta de la ciutat, a la frontera amb Sant Adrià de Besòs, al nord. A l’estació 35 del Bicing ens trobem un panorama molt similar: 27 espais per a bicicletes i molt pocs vehicles, només quatre que van sortint i es van reposant amb rapidesa: per als ciclistes, també és hora punta. Durant el matí, alguns usuaris ens expliquen que s’omple i el problema, d’aquí a unes hores, serà deixar-hi la bicicleta.

El comportament d’aquestes estacions de Bicing és una mica diferent al d’altres zones de la ciutat i s’explica perquè la frontera amb les ciutats veïnes significa l’acabament del servei. Ni a l’Hospitalet de Llobregat ni a Sant Adrià de Besòs no hi ha servei públic de bicicletes i hi coincideixen dos tipus d’usuaris: els barcelonins que van a treballar a les ciutats limítrofes i els habitants de les dues ciutats que volen entrar a Barcelona.

El millor, en aquests casos, segons en Ricard, un dels usuaris, és mirar la disponibilitat de les estacions abans de sortir de casa: “Sempre miro l’aplicació per al mòbil i si no hi ha lloc per deixar-hi la bicicleta m’ho penso dues vegades abans de venir en bici”, afirma.