L’arribada de pols provinent del Sàhara ha fet disparar la concentració de partícules contaminants a la ciutat de Barcelona, i ha superat els límits fixats per la UE. Veient aquest episodi, el Departament de Territori i Sostenibilitat ha activat el protocol especial contingut al Pla de millora de la qualitat de l’aire. Aquest protocol preveu la limitació de la velocitat als accessos de la ciutat a 90 km/h. També es recomana la utilització el transport públic i s’insta les elèctriques i les cimenteres a reduir les emissions.

En el butlletí de predicció de la qualitat de l’aire, de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA), i  que varia en funció de les condicions meteorològiques i els canvis previstos en les fonts d’emissió, especialment del transport terrestre, es preveu que aquest dimecres sigui un dia complicat. Possiblement dijous la situació atmosferica millorarà una mica per l’arribada d’algunes pluges que netejaran l’atmosfera.

La limitació de la velocitat s’aplica des de dimarts al migdia a les entrades i sortides de Barcelona per la C-31, C-32 i el tram entre el Papiol i l’avinguda Diagonal (AP-7 i B-23). En aquestes vies no es poden superar els 90 km/h, llevat que aquest límit ja sigui inferior. A més, el Servei Català de Trànsit recomana a través dels panells informatius no superar aquesta velocitat a la resta de carreteres.

Aquesta mesura es pren després que aquest dimarts arribés una massa d’aire provinent del Sahàra, que ha dificultat encara més la dispersió dels contaminants, que ja de per si era complicada. L’excés de l’ús de vehicles facilita la formació d’òxits de nitrogen i partícules en suspensió que són molt nocives per a la salut. En dies en què hi ha situacions meteorològiques anticiclòniques, com aquests dimarts i dimecres, els contaminants no es dispersen perquè l’anticicló els ho impedeix enviant els vents de retorn a les capes baixes de l’atmosfera. Els vents del Sahàra han augmentat encara més l’índex de contaminants atmosfèrics perquè són vents de sud i sud-est que topen amb l’orografia de la ciutat, és a dir, amb Collserola i la serralada Prelitoral, i faciliten l’acumulació de partícules nocives entorn de l’àrea de Barcelona.

L’episodi de contaminació es produeix dies després que Ecologistes en Acció advertís a través d’un informe dels alts nivells de contaminació que hi ha a la ciutat. L’informe denuncia que se supera el llindar de contaminació fixat per la UE a gairebé tota l’àrea metropolitana de Barcelona, especialment als districtes de Sarrià – Sant Gervasi, Gràcia, les Corts, l’Eixample i Sant Martí.

De fet, aquest dimarts la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB) ha emès un comunicat a través del qual denuncia els alts índex de contaminació de la ciutat. Precisament, des de la FAVB es queixen que la Generalitat només actua quan hi ha episodis extraordinaris de contaminació i reclamen mesures estructurals. Des de la federació proposen instal·lar panells que informin sobre la qualitat de l’aire per conscienciar la població i també reclamen que es potenciïn els desplaçaments en transport públic, vehicles elèctrics, a peu i en bicicleta.