Tan sols cal apropar la targeta al lector situat a la part superior del torn perquè s’obrin les portes. Però també ho podem fer amb el mòbil. O amb un rellotge intel·ligent. Fins i tot, amb una targeta bancària. Durant els propers anys es farà el canvi tecnològic per adaptar tots els transports públic a la nova T-Mobilitat. A més, la targeta es podrà recarregar a través del mòbil o bé des del web, ja no caldrà fer-ho des d’una màquina expenedora.

Amb la nova T-Mobilitat, el sistema de pagament serà dinàmic i s’adaptarà a l’ús real que en faci cada passatger. “Com més viatges facis en transport públic mes barat et sortirà, és a dir, bonificar els usuaris més recurrents del transport públic”, ha especifica la regidora de Mobilitat, Mercedes Vidal. En ser una targeta personalitzada, es podran tenir en compte les circumstàncies de cada persona per aplicar descomptes a les tarifes.

D’altra banda, el preu dels trajectes dependrà dels quilòmetres que es recorrin en transport públic i desapareixerà el sistema de corones tarifàries. “Crearem unes zones planes, això vol dir integrar tarifes en tot el país, tot Catalunya, allò que en aquests moments es fa a 13 comarques, fer-ho a les 42 comarques catalanes”, ha explicat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull durant la presentació oficial de la targeta al Mobile World Congress.

La tardor del 2017 està previst que comenci una prova pilot a l’L9 del metro. Un any després, a la tardor del 2018 la T-Mobilitat començaria a funcionar a Barcelona i un any després, la tardor del 2019, s’estendria a tot Catalunya. El canvi de les targetes integrades a l’electrònica es faria de manera progressiva per facilitar-ne la transició.