Conviuen amb una plaça totalment aixecada per les obres, però no suporten ni pols ni sorolls, ja que els treballs resten aturats. A peu de carrer, però, la situació empitjora. EUDALD DALTAVUIT "El pas ha quedat molt estret i has de fer una sèrie d'exercicis gimnàstics per passar per aquí." PILAR NÚÑEZ, propietària del bar Roure "La terraza ha quedado que continuamos pagando impuestos de plaza y esto es un pasillo. A parte de que hay suciedad, ratas y mosquitos." Des del carrer de Balmes, el mur de les obres de l'intercanviador del Putxet oculta el Mercat de Sant Gervasi, que es troba just al darrere. Els venedors de l'equipament denuncien que aquest mur els ha tornat invisibles. JOSEP RIBAS, botiguer "És un mur psicològic per a la clientela. Des de Balmes no ens veuen. Per mi que no se'n recorden." SALVADOR ALBUIXECH, Eix Comercial Sant Gervasi "Sabem que la situació de crisi és greu, doncs tapeu-nos la plaça. No fa falta que la urbanitzin però almenys deixeu-la lliure de tot el que l'envolta i que la gent torni a passar pel costat de les botigues." Els precs han rebut resposta. Per resoldre les molèsties en superfície mentre els treballs continuen aturats, el Departament de Territori i Sostenibilitat està redactant un projecte per urbanitzar la plaça. RICARD FONT, director general de Transport i Mobilitat "És un projecte que a final d'any el tindrem complert, l'ensenyarem a l'Ajuntament i l'executarem a principis d'any. Hem de veure com ens posem d'acord amb tothom i fins i tot amb els veïns, perquè puguin aportar aquelles idees que són vàlides." El primer contacte amb els veïns, ja l'ha proposat l'Ajuntament. Dijous hi ha prevista una reunió amb el regidor de Sarrià - Sant Gervasi per apropar posicions.

Fa nou mesos que la circulació al carrer de Balmes està restringida a un carril en sentit ascendent a causa de les obres que han de convertir l’estació del Putxet en un intercanviador entre els Ferrocarrils i la futura estació de l’L9. Però aquesta és una afectació mínima, comparat amb les que denuncien des del sector del comerç i el veïnat. Reclamen informació, ja que asseguren que des que els treballs estan “abandonats”, l’oficina d’informació de l’L9 a la zona va tancar portes i no han pogut adreçar-se enlloc.

Manca d’espai i comerços sense clientela

“Les botigues de la plaça tenen una tanca al davant de l’entrada i amb el flux de gent desviat per les obres, les vendes estan minvant”, assenyala Salvador Albuixech, president de l’Eix Comercial de Sant Gervasi. Entre els danys col·laterals, hi figura la presència de rates, agreujada per la proximitat de les botigues d’alimentació del mercat. “Han aparegut rates per tot arreu perquè en fer el forat de l’estació, s’han destapat antigues clavegueres”, apunta Albuixech.

Un projecte per minimitzar l’impacte

Per facilitar el pas de vianants i l’ús de la plaça com a tal, el Departament de Territori i Sostenibilitat ha començat a elaborar un projecte constructiu de remodelació. De fet, el conseller Lluís Recoder ja va anunciar divendres passat la intenció de resoldre les molèsties que estaven causant les obres de l’L9 en estacions que, de moment, no tenen pressupost.

Els dos projectes de reordenació ja encarregats són els de la plaça de Joaquim Folguera i la plaça de Maragall, que també s’afrontarà l’any vinent, segons Ricard Font, director general de Transport i Mobilitat. “També s’actuarà en altres carrers i places afectades que, des del punt de vista de l’execució, no necessiten un projecte, sinó que la mateixa constructora podrà afrontar”, puntualitza Ricard Font.