Divendres 22 de setembre se celebrarà a Barcelona el Dia sense Cotxes en el marc del Dia Mundial sense Cotxes. L’Ajuntament aconsella els ciutadans que es desplacin a peu, en bici o en transport públic durant aquesta jornada. Hi ha programades més d’un centenar d’activitats per fomentar la mobilitat sostenible

Barcelona celebra aquest divendres el Dia sense Cotxes, coincidint amb el Dia Mundial sense Cotxes, amb l‘objectiu de demostrar que una altra tipus de mobilitat, més sostenible, és possible. Així ho afirma Carles Reyner, intendent i portaveu de la Guàrdia Urbana. Reyner aconsella aquest divendres deixar el cotxe privat a casa, anar a peu o en bici i apostar pel transport públic. Això sumat al desplegament d’un dispositiu especial de la policia local de la ciutat garantiran minimitzar les afectacions sobre la circulació.

Afectacions al trànsit

Hi haurà restriccions a dues de les vies principals de la ciutat: la via Laietana i Gran de Gràcia. Es limitarà el pas dels vehicles privats per potenciar la circulació del transport públic i de formes de transport més sostenibles, com circular a peu o en bicicleta. A la via Laietana s’implantarà un carril bidireccional al centre de la calçada i eliminarà el trànsit privat de pujada i el carril esquerra de baixada. La pujada serà exclusiva per al bus, taxi i autocars.  El carrer Gran de Gràcia, entre l’avinguda de la Diagonal i la plaça de Lesseps, estarà tallat al trànsit de les 11 a les 21 h. Paral·lelament es tallaran 76 carrers secundaris. En aquestes vies es faran activitats alternatives per fomentar la mobilitat.

Importància d’un dia sense cotxes

Carles Reyner, intendent i portaveu de la Guàrdia Urbana, ha explicat que la ciutat té un nivell de soroll i de contaminació atmosfèrica molt alts que poden afectar la nostra salut. A banda, cal tenir present, ha dit Reyner, els 9.000 accidents de trànsit que van tenir lloc l’any passat a Barcelona amb 11.000 ferits, 200 d’aquests greus, i 28 morts. ”[…] anar en cotxe té un cost que hem de reconèixer i l’alternativa a això és apostar per anar en bici o a peu.” Reyner ha afegit que les mobilitzacions d’aquests dies, amb talls de trànsit, contribueixen encara més a apostar pel transport públic.

Davant les mobilitzacions al voltant del referèndum de l’1 d’octubre, Reyner ha dit que no preveuen cap canvi en la planificació inicial a menys que es tracti d’un motiu justificat. “Si pel què fos hi hagués algun imponderable, alguna causa de força major, que des del punt de vista de la lògica, del sentit comú, fes necessari suspendre alguna cosa, ho faríem”, ha dit en una entrevista al programa bàsics de betevé.