vagons metro

La Línia 5 del metro ha estrenat els primers trens del suburbà barceloní que “avisen” del mal funcionament d’un equip abans de tenir una avaria que obligui a aturar el servei. Això és possible gràcies a un sistema amb eines “big data” que permet fer un seguiment del funcionament de les portes, els compressors i els aires condicionats, els elements “més crítics” dels trens, segons TMB. A banda d’evitar incidències en el servei, aquesta tecnologia permetrà fer menys manteniments planificats en el quilometratge i, així, estalviar costos en les intervencions.

Segons ha informat Transports Metropolitans de Barcelona en un comunicat, el projecte va posar-se en marxa l’agost del 2020. Durant els mesos següents, s’han extret les dades de vuit de les 37 unitats que formen el material mòbil de l’L5. La plataforma digital LeadMind facilita el monitoratge de l'”estat de salut” de la flota, de manera que els trens amb possibles fallades puguin generar una alarma abans d’espatllar-se del tot. D’acord amb l’empresa, fins ara i en diverses ocasions s’ha aconseguit fer una “intervenció ràpida” davant els primers símptomes de fallada.

Ara, després del projecte inicial, el sistema predictiu de manteniment s’aplica a tots els trens de l’L5, la segona línia més utilitzada de la xarxa barcelonina.

La tecnologia pot arribar a altres línies

Com es fa possible aquest monitoratge? Als trens s’hi han instal·lat uns ordinadors capaços de llegir més de 10.000 variables del sistema informàtic embarcat. Les dades obtingudes s’envien per 4G al núvol per al seu posterior tractament i, tan bon punt detectats els patrons, es comprova si realment l’equip presenta un mal funcionament al tren. En el cas que no sigui així, TMB ha explicat que es torna a revisar l’algoritme fins a constatar que els resultats de l’aplicació i la realitat coincideixen.

Transports Metropolitans de Barcelona no descarta aplicar aquesta tecnologia a altres línies del metro. “Anem posant sensors a tots els trens, i els que arribin de nous ja en portaran d’incorporats”, apunten fonts de l’empresa a betevé.