La campanya va començar amb l'acció d'un ciutadà anònim, Josep Cadellà, que es va negar a pagar un peatge de l'autopista AP-7. Va penjar els vídeos de les seves accions a Internet i des d'aleshores molts catalans han optat per fer el mateix. De fet, en les tres últimes setmanes, segons Abertis, més de 1.500 conductors s'han sumat a la mobilització ciutadana #novullpeatges, que fa una crida a no pagar a les barreres de les autopistes catalanes pel tracte desigual respecte a la resta de l'Estat. El moviment ha sumat el suport de partits polítics com Solidaritat i Esquerra Republicana i alguns dels seus diputats també han penjat vídeos a la xarxa mentre esquivaven el pagament. Des de la concessionària d'autopistes Abertis han admès que la xarxa d'autopistes perjudica Catalunya però al mateix temps han reclamat que l'administració actuï contra els qui es neguen a pagar. FRANCISCO REYNÉS, conseller delegat d'Abertis "Abertis farà tot el que sigui per mantenir la defensa del seu contracte i marc concessional i farà servir totes les fórmules legals que puguem, ni més ni menys." De moment qui ja ha actuat és el govern català, que ahir en un comunicat va dir que entén les mobilitzacions ciutadanes però al mateix temps remarca que negar-se a pagar el peatge és una infracció prevista en el Reglament General de Circulació i que té una sanció mínima de 100 euros. Malgrat que la multa pot condicionar l'èxit de la convocatòria, per a aquest dimarts, dia 1 de maig, hi ha una concentració de conductors perquè es neguin a pagar en vuit peatges catalans. Per aquesta situació, el president d'Abertis, Salvador Alemany, ja ha dit que reforçaran el nombre de treballadors als peatges per evitar cues que coincideixin amb l'operació tornada del pont de l'1 de maig.

La Generalitat de Catalunya vol tallar l’acció reivindicativai tractarà la insubmissió en els peatges com una sanció lleu del reglament de circulació i el Servei Català del Trànsit multarà els conductors amb un mínim de 100 euros. En no pagar el peatge s’està infringint el senyal de peatge, que obliga el conductor a aturar-se i no arrencar fins que s’ha pagat i, per aquest motiu, la denúncia, la tramitarà l’empresa concessionària, Abertis, en entendre que l’operari de cabina és autoritat i té potestat per fer-ho i el Servei Català del Trànsit comunicarà la infracció i la multa al conductor.

La xarxa ha jugat un paper clau en aquesta campanya. A Twitter han circulat comentaris en contra de l’anunci del govern català, com el de Joan Tardà, d’Esquerra Republicana, que critica l’actitud adoptada per Convergència i Unió.

Molts dels usuaris insubmissos també hi han penjat les seves accions a YouTube per fer una crida a no pagar els peatges. De fet, un dels conductors ha hagut d’anar a la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Granollers. Un dels treballadors del peatge de Cardedeu va denunciar-lo, perquè va penjar un vídeo a Internet en què apareixia l’empleat en el moment de demanar-li la matrícula. Ha estat citat per descobriment i revelació de secrets. Tot i així, els Mossos d’Esquadra no l’han fet declarar perquè al vídeo no hi havia ni injúries ni ofenses a cap al treballador. En sortir de la comissaria el denunciat ha deixat clar que pensa continuar negant-se a pagar els peatges.