Els resultats de l’Observatori sobre el comportament dels conductors a la xarxa d’autopistes són molt contundents. Més de la meitat dels conductors, un 53 %, no senyalitzen correctament amb l’intermitent els avançaments a l’autopista. I encara en són més, el 67 % , els qui tampoc no ho fan després per retornar a la posició inicial. L’informe, elaborat per Autopistas, del grup Abertis, considera “molt preocupant” el fet que aquestes xifres hagin augmentat respecte a l’any passat, en un 13 % i un 17 % respectivament.

L’estudi, que analitza el comportament de prop de 80.000 vehicles en diferents trams de l’AP-7 entre Salou i el municipi valencià de Puçol, també posa de manifest altres conductes de risc, com la tendència del 14 % dels conductors d’utilitzar el carril esquerre de l’autopista en un tram de dos carrils, i encara que no s’estigui fent cap avançament. També hi ha un percentatge molt elevat dels cotxes, el 38 %, que no respecten els límits de velocitat, una xifra similar a la dels transportistes (36 %); mentre que un 20 %  no manté la distància de seguretat entre vehicles, és a dir, la distància que ha de permetre aturar el cotxe en cas d’un imprevist sense col·lidir amb el vehicle del davant.

Un 10 % dels passatgers del darrere van sense el cinturó

Els conductors tenen clar que han de portar el cinturó de seguretat cordat i gairebé tots compleixen la norma. El problema, però, és que no passa el mateix amb els acompanyants. Un 10 % dels passatgers que viatgen a la part del darrere del vehicle no porten el cinturó cordat. La xifra és la meitat que l’any passat (20 %) però, segons els autors de l’estudi, continua sent una dada molt preocupant.

Pel que fa a l’ús del mòbil, encara hi ha un 3,4 % dels conductors que continuen utilitzant-lo mentre circulen per l’autopista.