El primer dia laborable dels talls a les línies R2 Nord i R11 de Rodalies per les obres de la nova estació de Sant Andreu i la Sagrera ha provocat la indignació de molts usuaris. Des d’aquest dilluns, 19 de setembre, i fins al 2 de desembre, la circulació d’aquestes dues línies està interrompuda entre les estacions de Passeig de Gràcia i Sant Andreu. Això obliga els usuaris de Renfe a baixar a l’estació de Sant Andreu Comtal i optar pels busos llançadora o per enllaçar a peu amb l’L1 del metro.

El problema principal que es troba molta gent és que els busos llançadora només passen cada 15 minuts i únicament en hora punta, de 6 a 10 h i de 16 a 20 h, i l’enllaç amb el metro requereix sortir al carrer i fer un trajecte d’uns tres minuts caminant per poder continuar. Les conseqüències de tot plegat les ha notat l’estació de metro de Sant Andreu.

gent entrant a estació Sant Andreu metro
Usuaris entrant a l’estació de Sant Andreu (L1)

Els viatgers es queixen: “Ha sigut un caos”

Els viatgers basculen entre la indignació i la resignació mentre busquen la millor alternativa per sortir de Sant Andreu. “Jo entenc que les obres s’han de fer, però a tots ens tocarà mirar rellotges, llevar-nos més d’hora i ser previsors. Crec que m’hauré de llevar d’hora i encara arribaré justa, però espero que sigui per a bé”, ha dit l’Anna Maria, de Granollers. D’altres, com ella, denunciaven que no estaven informats dels canvis, cosa que ha allargat entre una i dues hores els seus trajectes habituals.

És el cas de la Rita, que explica que ha vingut corrents des del Clot per poder agafar un tren cap a Portbou a les 8 h i que a les 8.35 h encara no havia sortit. “Ahir vam trucar per veure a quina hora sortia i ens van dir que anéssim al Clot, no ens van informar que no sortien els trens d’allà”, ha lamentat aquesta usuària de Santa Coloma de Gramenet.

“Ha sigut un caos”, ha assegurat la Conxi, que acompanyava el seu fill a fer un curs a prop de l’estació de Sants i que ha trigat una hora més del previst a anar des de Molins de Rei a la seva destinació, fins al punt que veia “inviable” arribar a la formació.

metro entrada sant andreu l1

Les aglomeracions s’han repetit a la tarda

El matí ha estat caòtic, però els passatgers de la tarda també han explicat que han viscut una autèntica “odissea”. Les aglomeracions s’han repetit i també les llargues cues per circular per l’estació de Sant Andreu Comtal, les andanes i l’accés al trens i també a l’estació de metro de Sant Andreu. De fet, alguns usuaris ja han assegurat que buscaran alternatives per no viatjar en tren.

Un dels problemes és que una única estació de tren, la de Sant Andreu, s’ha convertit en origen i final de tots els combois de les dues línies R2 i R11 i ha hagut d’absorbir el passatge que fins ara es repartia entre cinc estacions de tren de la ciutat.

Les queixes de l’associació de veïns

Cristina Galán, de l’Associació Veïnal Sant Andreu Sud, s’ha queixat de les incidències de les obres perquè generen “un caos important en hora punta” a l’estació de Sant Andreu de metro. En una entrevista a betevé ha explicat que “la gent que vol sortir del metro no pot i, a més, es col·lapsa l’andana”. També ha criticat que les obres es facin ara i no a l’estiu, quan afecten menys usuaris. La ministra de Transports, Raquel Sánchez, ha assegurat que a l’estiu no s’han pogut fer perquè no s’havia enllestit la licitació d’obres.

Malgrat les queixes dels usuaris i dels veïns, la directora de Rodalies ha valorat les primeres hores de les afectacions de forma positiva: “Tot funciona com una seda”.

Riuades de gent també a Badalona

També hi ha queixes dels usuaris per les afectacions a l’R1 de Rodalies. Aquest dilluns, i el cap de setmana del 29 i 30 d’octubre i el del 12 i 13 de novembre, els trens d’aquesta línia comencen i acaben el recorregut a Badalona. Això genera riuades de gent que arriba a Barcelona des del Maresme i que ha de sortir al carrer per poder agafar l’L2 del metro a Badalona – Pompeu Fabra per entrar a la ciutat.

Autobusos plens i que no admeten passatge

Els talls a Rodalies també han afectat de retruc els autobusos interurbans. L’empresa Moventis ha alertat aquest dilluns al matí a Twitter que alguns autobusos anaven amb retard i d’altres no admetien passatge perquè anaven massa plens de gent.