Taxi

L’Institut Metropolità del Taxi (IMET) ha denunciat que Uber no està complint amb els requisits legals per operar a l’àrea metropolitana de Barcelona. L’empresa nord-americana ha posat en marxa l’aplicació l’àrea metropolitana aquest dimarts, però l’IMET adverteix que Uber no està operant amb l’anomenada Tarifa 3 de preu tancat, un dels requisits legals per oferir el servei de taxi, i si no ho fa, “podria quedar qüestionada” la seva activitat. La companyia, en canvi, defensa que el servei és legal.

En el comunicat, l’IMET ha exposat que els taxistes que estiguin treballant a través de l’aplicació d’Uber i que, per tant, no donin l’opció de preu tancat, se’ls obrirà un expedient informatiu per analitzar si es tracta d’una infracció. En aquest cas, la sanció per incompliment del sistema de tarifació pot comportar multes d’entre 250 euros a 1250 euros.

Mentrestant, els taxistes es mobilitzaran aquest dijous per primera vegada contra el retorn d’Uber a Barcelona. Ho faran amb una marxa lenta convocada per Elite Taxi que sortirà de l’avinguda de la Reina Maria Cristina i que anirà fins al Parlament.

Pendent de resoldre la transpàrencia de la tarifa

L’organisme que regula el servei de taxi a l’àrea metropolitana de Barcelona ha recordat que hi ha dos aspectes pendents de resoldre de l’aplicació d’Uber, relacionats amb “la garantia de la transparència de la tarifa a l’usuari i amb el quilometratge i el preu a pagar, així com amb la identificació del taxi que ha realitzat el servei”, ha apuntat l’IMET. Ha informat que fins que no es modifiquin aquests paràmetres no es validarà l’aplicació.

L’IMET ha lamentat que, tot i les reunions fetes fins ara amb els responsables d’Uber, encara no s’han resolt aquestes qüestions. En un comunicat ha afegit que totes les aplicacions mòbils han d’oferir la tarifa de preu tancat (T3) per poder operar a l’àrea metropolitana de Barcelona, tal com estableixen les normes aprovades l’any 2020 pel Ple de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i autoritzades per la Comissió de Preus de la Generalitat de Catalunya, que van ser prorrogades per a l’any 2021.