El pas inferior de Ciutat de Granada ja és història. Aquesta tarda només hi quedava la runa, que els operaris han estat retirant. L'enderroc ha començat aquest matí i ha despertat força expectació. Alguns curiosos i sobretot, els veïns, conscients de viure un moment històric. Durant anys els dos passos inferiors han estat el camí per creuar a peu l'anella viària. Per això la seva desaparició és un pas important en la deconstrucció de les Glòries i sobretot, simbòlic. JOSEP BALLVÉ, veí "Moltes vegades he passat per aquí sota. Quan estigui acabat espero que estigui bé i que puguem circular sense entrebancs." AGUSTÍ MARÇAL, veí "Això es va fer l'any 92 amb les Olimpíades, i aquest pas estava bé, però aquest tortell no és una construcció pràctica, ni per als cotxes ni per als vianants." L'enderroc de l'altre pas inferior, el del carrer de Los Castillejos començarà demà i obligarà a tallar des de primera hora del matí el trànsit de vehicles. La setmana que ve es demoliran els murs, reduint la circulació de los Castillejos a un únic carril. Les alteracions més importants seran a partir del 14 de juliol, moment en què es tallarà un tram del lateral muntanya de la Gran via. Els vehicles s'hauran de desviar i també els busos de les línies H12 i L7. Durant l'agost s'enderrocarà el tram central del viaducte, amb noves restriccions. L'objectiu és que a finals de setembre no quedi ni rastre de l'anella viària de la plaça de les Glòries.

La primera fase de l’enderroc del tambor de les Glòries en va fer desaparèixer la banda de mar, tant el viaducte elevat per on circulaven els vehicles en sentit Besòs, com les rampes d’accés i de sortida. Sota aquestes rampes hi havia dos passos inferiors: un que permetia als cotxes que baixaven pel carrer de Los Castillejos travessar la Gran Via  i un altre per a vianants, que donava continuïtat al carrer de la Ciutat de Granada i accés al Centre Comercial Glòries des del barri del Clot. Per Setmana Santa es van començar a enderrocar aquests passos inferiors sota el costat de mar de les rampes, tant el de vianants a Ciutat de Granada com el de vehicles a Los Castillejos. Com que la rampa del costat de muntanya seguia operativa, s’hi van instal·lar uns pilons per suportar-la.

Des de fa tres setmanes, pel viaducte elevat que queda dempeus ja no hi circula cap vehicle. Des de fa tres setmanes, els vianants que creuen les Glòries entre el Clot i la Llacuna ho fan pel nou eix dels carrers de Badajoz i de la Independència. Però és aquest cap de setmana que aquests passos inferiors comencen a desaparèixer físicament.

Aquest dissabte s’està enderrocant el petit pont que cobria els pas entre el Parc del Clot i el carrer de la Ciutat de Granada, just davant del Centre Comercial Glòries. Demà serà el torn del que queda del pont de Los Castillejos sota l’altra banda de la rampa. Aquestes rampes són les que s’estan enderrocant aquestes setmanes, buidant-ne primer el farcit i continuant amb els murs que feien de contenció.

Per tal d’executar aquests treballs, a partir del 14 de juliol es tallarà el lateral muntanya de la Gran Via entre els carrers de Cartagena i Los Castillejos, la qual cosa obligarà a desviar els vehicles i els busos de les línies H12 i L7 cap a l’avinguda Diagonal.

Durant l’estiu també es demolirà el tram central del viaducte del costat de muntanya, el que queda dempeus. Això obligarà a fer alguns dies restriccions de carrils en el trànsit d’entrada i de sortida de la ciutat per la Gran Via durant el mes d’agost, que no coincidiran amb les operacions sortida ni tornada de vacances, el trànsit quedarà limitat a dos carrils de circulació per sentit.

L’objectiu és que a finals de setembre estigui totalment completada tota la segona fase de l’enderroc de l’anella viària de la plaça de les Glòries. Llavors els vehicles accediran al centre de la ciutat per una nova calçada de circulació, com la que s’ha fet en sentit sortida, i començaran les obres d’urbanització provisional de la plaça. La definitiva s’haurà d’aprovar a partir de l’any vinent i comportarà la construcció del túnel a través del qual la Gran Via travessarà la nova plaça de les Glòries soterrada.