Aquests dies a Barcelona circula un autobús automatitzat, tot i que ho fa amb conductor perquè està fent proves. La Laia Pagès, directora del Centre de Recerca en Automoció i Mobilitat Avançada de la UPC (CER-AMA), ha explicat al betevé directe que impulsar aquests projectes de transport públic en un dels espais més densos del món, com és Barcelona, és tot un repte. Ha apuntat que Europa lidera aquesta recerca en transport públic.
Pagès considera que “els europeus tendim a tenir l’amor propi baix en temes de tecnologia i sembla que els EUA i la Xina ens passa per davant”, però recorda que Europa lidera els projectes de recerca en vehicles autònoms —desenvolupa el 57 % d’aquests projectes mundials—, tot i que se centra en el transport públic. En el cas del metro ja fa temps que són autònoms en moltes ciutats europees i, de fet, la directora del centre de recerca de la UPC apunta que el transport públic és un eix vertebral en la mobilitat de les ciutats tan denses que hi ha a Europa.
“Els mediterranis premiem més la interacció”
L’enginyera ha situat l’acceptació de la gent com un factor clau. “Treballem amb altres centres de recerca, administracions públiques i empreses tecnològiques, i tenim clar que aquests vehicles s’han de crear de manera que la gent l’adopti, tenint en compte el context cultural. Els mediterranis premiem més la interacció d’un autobús automatitzat que no pas els ciutadans nòrdics”, ha dit Pagès.
Perquè un vehicle condueixi de forma autònoma primer cal recopilar moltes dades en circulació i enregistrar l’entorn amb el permís pertinent. Tot plegat, explica Pagès, per ensenyar els algoritmes de la ciutat per on funcionarà el vehicle. “Dins dels mapes virtuals que té, cal que sàpiga actuar amb el trànsit”.
