Casos com el de Marcel Romero, veí del Carmel amb problemes de mobilitat que té dificultats per sortir de casa, deixen palès que la ciutat té encara molts deures pendents en clau d’accessibilitat. La fundació ECOM destaca que els propers tres anys seran clau per definir el futur Pla d’accessibilitat municipal, que considera una oportunitat per fer diagnosi de les condicions i planejar obres de millora a Barcelona en aquest àmbit.
En aquest sentit, la fundació explica que en la mateixa normativa d’accessibilitat hi ha “una sèrie de condicions que es podrien rebaixar” per aconseguir tenir una ciutat a l’abast de tothom. Ajustar l’ordenança diu que permetria, per exemple, fer una rampa adaptada per al cas del Marcel.
Aconseguir una ciutat accessible en tots els sentits
L’entitat assegura que cada any rep moltes consultes i queixes de persones amb problemes d’accessibilitat. “Barcelona té barris molt heterogenis, alguns amb carrers estrets, barris de muntanya amb pendents complicats de resoldre“, assenyala Rubén Domínguez, responsable de l’Àrea d’Accessibilitat d’ECOM.
ECOM apunta que també calen millores en el transport públic, els espais d’estada i les àrees infantils. “Parlem també de l’accés als serveis, poder entrar a qualsevol espai per ser atès i participar en les activitats“, afegeix Domínguez. A més, l’entitat subratlla que aquestes millores són imprescindibles perquè no només afecten les persones amb mobilitat reduïda. “Hi ha els infants, les famílies que porten els cotxets, les persones grans, etc. Amb l’edat tothom tindrem problemes de mobilitat, de vista i/o d’oïda”, conclou Domínguez.
Segons el síndic de greuges, “hi ha marge de millora”
El síndic de greuges de Barcelona, David Bondia, també s’ha interessat pel cas del Marcel. Bondia ha explicat a betevé que té pendent fer una visita al veí en els propers dies, alhora que farà seguiment de la resolució de les instàncies que s’han presentat a l’Ajuntament. “Barcelona és de les ciutats més accessibles del món, però hi ha marge de millora”, comenta el síndic, que ha remarcat que s’ha de trobar la solució per defensar els drets del Marcel.
“Pot semblar que la gent amb mobilitat reduïda ha de lluitar pels seus drets, però no hauria de ser així”, lamenta Bondia. En aquest sentit ha destacat que trobaran sempre la Sindicatura de Greuges en aquesta lluita, amb l’objectiu d’ajudar a “millorar les condicions estructurals de Barcelona” i perquè tothom pugui accedir en les mateixes condicions als espais i serveis.