El carril bici del carrer de Ribes quan entra a la plataforma única de la plaça del Fort Pienc ja no té un ús exclusiu per a bicicletes sinó que passa a ser una zona compartida amb els vianants. Els veïns fa anys que demanen que se suprimeixi i en denuncien el desgavell. A ara també s’hi suma l’Escola Fort Pienc.

Una plataforma única molt transitada

Els veïns consideren que és un perill que les bicis i patinets passin per la plataforma única perquè és en una zona molt transitada. Està situada a l’entorn de l’Escola Fort Pienc, la biblioteca, el mercat, la llar d’infants i la residència de gent gran i, a més, hi ha una circulació contínua de persones que passen per l’Estació del Nord. Afegeixen que és un tram que està ple de terrasses i la secció no és tota plana sinó que té desnivell.

Afirmen, però, que no estan en contra de les bicicletes ni de bon tros, però veuen que és necessari suprimir-ne el pas per afavorir la convivència de totes les persones al barri. Jordi Casanovas, de l’AV Fort Pienc, afirma que si no hi ha un seguiment de les infraccions el conflicte en aquest tram està assegurat.

Si no hi ha un seguiment de les infraccions, el conflicte en aquest tram està assegurat”
Jordi Casanovas, AV Fort Pienc

Hi ha alternatives que permeten que es pugui eliminar

A Ausiàs Marc s’acaba de posar en marxa un carril bici unidireccional entre Lepant i el passeig de Sant Joan, però Mobilitat no l’ha concebut com una substitució del carril bici del carrer de Ribes, sinó com una alternativa opcional. Al carrer de Sicília, on també s’han fet algunes intervencions prèvies, es farà un carril bici unidireccional en sentit muntanya entre Ausiàs Marc i la Gran Via. Pels veïns, quan tot això es completi s’hauria de plantejar l’eliminació del carril bici en el tram de Ribes que és de plataforma única, perquè aquests dos carrils nous permeten connectar amb la xarxa pedalable de la ciutat. Per això, després d’anys de demanar que se suprimeixi, han començat una recollida de signatures que ja supera el centenar.

Prioritat per als vianants

Les entitats del barri alerten que la prioritat és tant per a vianants com per a bicicletes i que el vianant hauria d’estar més protegit. El regidor del districte, Pau Gonzàlez, és partidari de mantenir-hi el pas de bicicletes però s’ha compromès a senyalitzar els carrils alternatius per dissuadir de passar pel mig de la plaça i disminuir així el trànsit de bicicletes en aquest punt.

L’Escola Fort Pienc reclama que els nens puguin ocupar aquest tram sense perill. Meritxell Oriz, de l’AMPA de l’Escola Fort Pienc, explica que per això han pres la iniciativa de fer un tall pacífic un divendres de cada mes i també per conscienciar els ciclistes.